Gir nytt liv til brukte pc-er

IT-leasingselskap kjøper seg opp i Norge.

Gir nytt liv til brukte pc-er
3 Step IT leaser ut pc-er blant annet til norske helseforetak. Senere blir utstyret solgt. Men først må dataene slettes. Bilde: 3 Step IT

3 Step IT er et finsk konsern med datterselskaper i en rekke land. Deres forretningsidé er leasing av IT-utstyr.

Kunden velger selv utstyr og leverandør. Leasingselskapet plukker opp regningen og fakturerer kunden på månedlig basis. Når avtalen løper ut tar de utstyret tilbake og selger det videre.

- Ta en tre år gammel high end-pc. Når vi har slettet innholdet og installert nye batterier, så lever den fint i tre år til. Miljømessig er dette gull, sier norgessjef Peer W. Velde til digi.no.

Dette er også big business. På konsernnivå satte de i fjor rekord med 4,6 milliarder kroner i omsetning og et resultat på 168 millioner kroner. Det med nærmere 250 ansatte fordelt på 11 land.

Kjøper norsk bedrift

I dag ble det kjent at selskapet styrker sin posisjon ved å kjøpe opp ITmove AS, et lite firma i Ski utenfor Oslo som jobber med klargjøring, konfigurasjon og installasjon av IT-utstyr. Samtlige 10 ansatte blir med videre.

Med følger også et 1.600 kvadratmeter stort konfigurasjonssenter og lager.

Partene ønsker ikke å røpe kjøpesummen.

- Vi får egne fasiliteter der vi kan rense og tømme maskiner, slette innhold og sende utstyret ut i salgskanalen igjen. Vi skal ikke bli en IT-leverandør eller pc-forhandler, men være et supplement, forklarer Velde.

Ifølge ham er de to selskapene komplementære. ITmove ble i sin tid startet for å bistå bedrifter med å flytte IT-utstyr. Siden har de utviklet seg til å gjøre logistikktjenester.

3 Step IT oppgir at de i det norske markedet har leid ut cirka 100.000 enheter.

- Det meste av dette er pc-er, primært bærbare. Etter hvert finansierer vi også mye nettbrett, smarttelefoner, samt servere og lagring. Programvare begynner også å bli vanligere. Det kan være alt fra ERP-systemer til Office-pakker – da leier man lisensene, forklarer Velde.

Etter at avtalene løper ut blir utstyr renovert og klargjort for bruktsalg. I Norge har selskapet blant annet leasingavtale med Helse Sørøst for pc-er. De stiller strenge krav til at dataene må slettes i Norge.

Peer Velde forklarer at de primært benytter den programvarebaserte harddisk-sletteren Blancco, men at de også fysisk destruerer harddisker i tilfeller der dette er påkrevet.

Mest til i EU-land

Hele 95 prosent av IT-utstyret som ble returnert til selskapet i fjor, endte opp med å bli solgt videre, ifølge selskapets tall. Den typiske kjøperen er virksomheter med mindre krav til maskinparken. En stor overvekt blir solgt til utlandet.

- Vi har en del tradere i konsernet som jobber internasjonalt. Om lag 80 prosent av utstyret som kommer tilbake blir solgt til EU-land. Bruktmarkedet i Norge er relativt  lite, da kundene stort sett higer etter nytt utstyr.

Kundene som kan

3 Step IT selger imidlertid brukt pc-utstyr også her til lands, og da hovedsakelig til barnehager, institusjoner, skoler og småbedrifter.