BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gir nytt liv til brukte pc-er

IT-leasingselskap kjøper seg opp i Norge.

8. sep. 2015 - 14:46

3 Step IT er et finsk konsern med datterselskaper i en rekke land. Deres forretningsidé er leasing av IT-utstyr.

Kunden velger selv utstyr og leverandør. Leasingselskapet plukker opp regningen og fakturerer kunden på månedlig basis. Når avtalen løper ut tar de utstyret tilbake og selger det videre.

- Ta en tre år gammel high end-pc. Når vi har slettet innholdet og installert nye batterier, så lever den fint i tre år til. Miljømessig er dette gull, sier norgessjef Peer W. Velde til digi.no.

Dette er også big business. På konsernnivå satte de i fjor rekord med 4,6 milliarder kroner i omsetning og et resultat på 168 millioner kroner. Det med nærmere 250 ansatte fordelt på 11 land.

Kjøper norsk bedrift

I dag ble det kjent at selskapet styrker sin posisjon ved å kjøpe opp ITmove AS, et lite firma i Ski utenfor Oslo som jobber med klargjøring, konfigurasjon og installasjon av IT-utstyr. Samtlige 10 ansatte blir med videre.

Med følger også et 1.600 kvadratmeter stort konfigurasjonssenter og lager.

Partene ønsker ikke å røpe kjøpesummen.

- Vi får egne fasiliteter der vi kan rense og tømme maskiner, slette innhold og sende utstyret ut i salgskanalen igjen. Vi skal ikke bli en IT-leverandør eller pc-forhandler, men være et supplement, forklarer Velde.

Ifølge ham er de to selskapene komplementære. ITmove ble i sin tid startet for å bistå bedrifter med å flytte IT-utstyr. Siden har de utviklet seg til å gjøre logistikktjenester.

3 Step IT oppgir at de i det norske markedet har leid ut cirka 100.000 enheter.

- Det meste av dette er pc-er, primært bærbare. Etter hvert finansierer vi også mye nettbrett, smarttelefoner, samt servere og lagring. Programvare begynner også å bli vanligere. Det kan være alt fra ERP-systemer til Office-pakker – da leier man lisensene, forklarer Velde.

Etter at avtalene løper ut blir utstyr renovert og klargjort for bruktsalg. I Norge har selskapet blant annet leasingavtale med Helse Sørøst for pc-er. De stiller strenge krav til at dataene må slettes i Norge.

Peer Velde forklarer at de primært benytter den programvarebaserte harddisk-sletteren Blancco, men at de også fysisk destruerer harddisker i tilfeller der dette er påkrevet.

Mest til i EU-land

Hele 95 prosent av IT-utstyret som ble returnert til selskapet i fjor, endte opp med å bli solgt videre, ifølge selskapets tall. Den typiske kjøperen er virksomheter med mindre krav til maskinparken. En stor overvekt blir solgt til utlandet.

- Vi har en del tradere i konsernet som jobber internasjonalt. Om lag 80 prosent av utstyret som kommer tilbake blir solgt til EU-land. Bruktmarkedet i Norge er relativt  lite, da kundene stort sett higer etter nytt utstyr.

Kundene som kan

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

3 Step IT selger imidlertid brukt pc-utstyr også her til lands, og da hovedsakelig til barnehager, institusjoner, skoler og småbedrifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra