Gir opp brukerdrevet søk

«Ha det, og takk for all fisken», sier Wikipedia-gründeren om sin åpne søkemotor.

Wikipedia-gründer Jimmy Wales ville revolusjonere søkemotoren, men gir nå opp forsøket. (Foto: Marius Jørgenrud)
Wikipedia-gründer Jimmy Wales ville revolusjonere søkemotoren, men gir nå opp forsøket. (Foto: Marius Jørgenrud)

«Ha det, og takk for all fisken», sier Wikipedia-gründeren om sin åpne søkemotor.

Jimmy Wales har opplevd en fantastisk suksess med det brukerskapte ikke-kommersielle oppslagsverket Wikipedia. Dette prosjektet tjener han imidlertid ikke et rødt øre på.

Wales har også et kommersielt selskap kalt Wikia, som blant annet tilbyr wiki-baserte nettjenester. De har også satset krafrig på å lage en ny søkemotor, også den brukerbasert og inspirert av wiki-modellen.

Planen var å utfordre selveste Google, men nå legges hele prosjektet dødt.

Entreprenøren Wales har lenge ivret for en søkemotor som ikke baserer seg på avanserte algoritmer for å styre søkeresultatene. Han mener at tilnærmingen som skapte Googles opprinnelige suksess mangler frihet, og at en ren matematisk utregning av søkeresultater mangler forutsigbarhet og åpenhet.

Løsningen skulle bli Wikia Search, en søkemotor som baserte seg på menneskelig intelligens, ikke automatisk søkealgoritmer og skjulte regler.

Da digi.no møtte Wales under et foredrag han holdt i Oslo i fjor sommer, var han klar på at det ville ta tid før løsningen ble god nok til å ta opp kampen med Google. Det kommer minst til å ta et par år, sa Wikipediagründeren den gangen.

Siden har Google selv stjålet noe av den opprinnelige tanken bak Wikia Search. Sent i november innførte søkegiganten mulighet for brukertilpassede søkeresultater, og både navnet på tjenesten (SearchWiki) og funksjonaliteten ligner.

Wales gir nå opp hele satsingen, til tross for at løsningen har vokst kraftig det siste året. I et blogginnlegg oppgir han følgende livsvisdom som forklaring på at han skroter søkemotoren:

- Hvis det er én ting jeg har lært i karrieren min, er det å gjøre mer av det som virker, og mindre av det som ikke fungerer.

Wikia er blant de fem mestvoksende medlemsbaserte nettjenestene det siste året, ifølge tall fra Nielsen. Likevel har ikke søkeløsningen blitt den suksessen han håpet den skulle bli. Bak beslutningen lurer finanskrisen.

«Haikerens guide til galaksen» kunne ikke sagt det bedre selv.
«Haikerens guide til galaksen» kunne ikke sagt det bedre selv.

- Under andre økonomiske forhold kunne vi finansiere videre drift av Wikia Search på ubestemt tid.

Wales holder døren åpen for å komme tilbake til en lignende satsing senere, enten som investor, bidragsyter eller donor.

Søkeprosjektet stenger nå med følgende referanse hentet fra Douglas Adams bestselgerroman «Haikerens guide til galaksen»:

- Ha det, og takk for all fisken.

    Les også:

Til toppen