Gir opp piratkampen og går over til MP3

Gir opp piratkampen og går over til MP3

Bonnier Amigo, med bl a Mira Craig i stallen, er først ute i Norden med å selge musikk i MP3-format.

Offisielt står de store musikkselskapene fremdeles bak sitt valg av låste musikkfiler og sterke begrensninger i måten filene man kjøper kan kopieres og brukes.

Men i det stille ser nå musikkbransjen at kundene hater DRM-systemene, enten man har valgt systemene til Apple eller Microsofts. For CD-salget stuper og tall fra 2006 viser at musikksalget på nett ikke vokser så fort lenger, og slettes ikke kompenserer for fallet i CD-salget. Sammenlagt falt salget 3-4 prosent i fjor.

Dette fremtvinger endringer, og selv IFPI, bransjeorganisasjonen som har ledet kampen mot piratkopiering og MP3-formatet, i ferd med å endre syn.

Under bransjens årlige konferanse Midem, som blir avholdt i Cannes i Frankrike, gikk IFPI-sjefen langt i å innrømme at det går mot MP3.

- Hvert av de store selskapene baler med fordelene og ulempene ved å bruke MP3 uten noen restriksjoner, sa IFPI-sjef John Kennedy, skriver iht.com.

En rekke andre kilder i bransjen forteller at man er nå i ferd med å snu, under press fra piratkopieringen.

Her i Norden har en rekke små artister har forsøkt å gjøre seg kjente med å dele ut eller selge i MP3-format. Men nå kommer den første store selskapet. Bonnier Amgio er ikke en av de internasjonale gigantene, men et mellomstort selskap med en rekke kjente artister.

Her i Norge står Bonnier Amgio bak blant annet artister som Mira Craig (bildet) og jentebandet Lilyjets. I Sverige er selskapet er det største rene svenske musikkselskapet.

De forteller nå til svenske nyteknik.se at de skal bytte om til å selge all sin musikk i MP3-format og tar ingen forbehold om hvilket land i Norden ikke skal gjelde i.

Selskapet synes rett og slett opp å ha resignert og gir opp kampen mot piratkopiering.

- Årsaken er at DRM (piratsperrer) oppleves som et hinder av mange musikkjøpere og det bremser det legale salget. Musikken spres på internett allerede og påvirkes ikke at vi begynner å selge i MP3-format. All musikken finnes tilgjengelig for dem som vil laste den ned illegalt, sier Ludvig Werner, administrerende direktør for Bonnier Amigo.

digi.no blir referert til Werner når vi ringer til Amigo i Norge - det er Werner som bestemmer for hele Norden og åpenbart vil styre hva som også skjer i Norge. digi.no lykkes ikke å få tak i Werner i dag.

Bonnier Amigo oppgir dog ikke noe helt konkret salgsstart for når de går over til MP3.

Les her om alle ryktene om de fem store internasjonale musikkselskapene og bruk av MP3.

Til toppen