JUSS OG SAMFUNN

Gir opp statsborgerskap før børsnotering

Facebooks medgründer sparer skatt.

Facebook går på børs, etter planen i slutten av denne uken, og dermed blir en rekke dollarmilliardærer født. En av med-gründerne har imidlertid strukket seg langt for å slippe unna en skikkelig skatteregning: han har sagt fra seg statsborgerskapet.
Facebook går på børs, etter planen i slutten av denne uken, og dermed blir en rekke dollarmilliardærer født. En av med-gründerne har imidlertid strukket seg langt for å slippe unna en skikkelig skatteregning: han har sagt fra seg statsborgerskapet. Bilde: Lee Celano/Reuters/NTB SCANPIX
14. mai 2012 - 08:57

Rett før helgen ble det kjent at Eduardo Saverin, som sammen med Mark Zuckerberg startet Facebook, sier fra seg sitt amerikanske statsborgerskap.

Den 30 år gamle Saverin er født i Brasil men bor i Singapore. Han skal eie omtrent fire prosent av aksjene i Facebook. Etter børsnoteringen er det ventet at aksjene til Saverin vil ha en verdi på omtrent 3,8 milliarder dollar, 22,6 milliarder norske kroner. Og her er kanskje årsaken til at den unge forretningsmannen gir opp statsborgerskapet.

Han vil nemlig komme unna en heftig skatteregning ettersom han slipper å få beregnet kapitalgevinst beskatning som skattesubjekt i Singapore. Der er det nemlig ikke skatt på kapitalgevinster. I USA er satsen på minst 15 prosent, melder Reuters.

Ifølge Bloomberg News er imidlertid ikke Saverin alene om å si fra seg statsborgerskapet av skattemessige årsaker. Dessuten er det mange som forventer at skattleggingen av de aller rikeste vil øke i årene som kommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.