JUSS OG SAMFUNN

Gir patentløfte til åpen kildekode

Google kommer ikke til å saksøke først.

Google, her ved styreformann Eric Schmidt, har åpnet for at visse patenter som selskapet eier, kan brukes helt fritt i åpen kildekode-programvare.
Google, her ved styreformann Eric Schmidt, har åpnet for at visse patenter som selskapet eier, kan brukes helt fritt i åpen kildekode-programvare. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. apr. 2013 - 14:40

Google, det vil si selve moderselskapet, har angivelig aldri gått til patentsøksmål mot en annen part, dersom man ser bort fra i de tilfellene hvor Google først har blitt saksøkt av den andre parten. Selskapet har gjort det relativt klart at patentporteføljen det eier, primært er til forsvar. Noen garanti om det motsatte, har Google derimot ikke kommet med. Før nå.

I påske introduserte Google «Open Patent Non-Assertion (OPN) Pledge», som ifølge selskapet skal bidra til å redusere patenttrusselen mot fri og åpen kildekode-basert programvare.

Med ordningen forplikter Google seg til ikke å saksøke brukere, distributører eller utviklere av åpen kildekode-programvare som berøres av patentene som er inkludert i ordningen. Men Google forbeholder seg retten til å trekke løftet tilbake overfor aktører som går til patentangrep mot Google eller dets datterselskaper. Det samme forbeholdet gjelder også overfor aktører som har en direkte interesse, finansielt eller på annen måte, i slike patentsøksmål.

Foreløpig har Google bare inkludert ti patenter i OPN-ordningen. Samtlige er relatert til MapReduce-teknologien, som er en programmeringsmodell for prosessering av store datasett, typisk på tvers av distribuerte systemer eller klynger av datamaskiner. Google lover å inkludere patenter knyttet til andre typer teknologier etter hvert.

Google håper at ordningen vil kunne være en modell for andre selskaper som har lignende planer. Selskapet mener at ordningen, som også gjelder dersom patentene blir overført til andre, vil bidra til mer åpenhet rundt patentrettigheter.

Google er langt fra det første selskapet med en slik ordning. Selskapet skriver i kunngjøringen at ordningen bygger på tidligere innsats fra selskaper som IBM og Red Hat.

I kunngjøringen gjentar Google at selskapet fortsetter sin støtte til kravene om patentreformer – særlig i USA – som kan bidra til å forbedre kvaliteten på patentene og redusere mengden av patentrelaterte rettssaker.

Microsoft Patent Tracker

Også Microsoft kom i påsken med et verktøy som skal kunne bidra til mer åpenhet om patenter, nærmere bestemt selskapets egne. Men ifølge Infoworld er dette gjort som et forsvar for dagens amerikanske patentsystem, og særlig patenter knyttet til programvare.

Verktøyet, Patent Tracker, tilbyr oversikt over alle de 40 785 patentene Microsoft og datterselskapene eier i ulike land. For eksempel eier Microsoft 64 norske patenter. Patentene er tilgjengelige gjennom et søkeverktøy, men den komplette oversikten kan også lastes ned som en CSV-fil.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.