BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gir raskere tilgang til webapplikasjoner

Citrix er kjent for å sørge for tilgang til serversentrerte applikasjoner, nå også webapplikasjoner.

8. mai 2006 - 07:03

De fleste kjenner selskapet Citrix som en leverandør av løsninger for å kjøre serversentrert klientprogramvare på en PC eller tynnklient.

Men flere oppkjøp i blant annet 2005 har gjort det mulig for selskapet å rette fokus mot et mer generelt område: aksess.

I begynnelsen av fjoråret lanserte Citrix SSL VPN-gateway-en Citrix Access Gateway. Denne kom i salg i Europa i fjor sommer og ble på kort tid den mest solgte SSL VPN-gateway-en i verden, men omsetningsmessig kom den på andreplass. Det var oppkjøpet av selskapet Net6 som gjorde mulig for Citrix å lansere dette produktet, som er rettet mot små og mellomstore selskaper.

Ifølge Brad Peterson, direktør for forretningsutvikling for Citrix' Access Gateway-produkter, forteller til digi.no at årsaken til at salget av Access Gateway har gått så bra, blant annet skyldes at den er raskere og enklere å konfigurere enn konkurrentenes produkter, samtidig som den er integrert med resten av Citrix-produktene.

– Det var stor interesse allerede fra starten av. Siden det viste seg å være et godt produkt, økte interessen. Den var lett å installere og dermed enkel for brukerne, forklarer Peterson.

– Det var også viktig å fokusere på sluttbrukernes opplevelse. Nettet må ikke falle ned.

Citrix tilbyr nå en større SSL VPN-familie.

Denne består av tre versjoner, Access Gateway Standard Edition, Access Gateway Advanced Edition og Access Gateway Enterprise Edition. Sistnevnte, som nylig ble lansert i Norge, er basert på teknologi Citrix har fått tilgang til gjennom fjorårets oppkjøp av Netscaler.

Netscaler-produktene inkluderte både en applikasjonsakselerator og SSL VPN, men bare SSL VPN-biten benyttes i Enterprise-utgaven av Access Gateway. Denne skal kunne håndtere mange tusen samtidige brukere. Denne versjonen tilbyr maskinvarebasert sikkerhet og skal ifølge Peterson ikke kunne tukles med uten at komponenter slutter å virke.

I forrige uke lanserte Citrix, gjennom distributøren Commaxx, en ny produktserie i Norge. Også denne er basert på produkter fra selskapet Netscaler og har beholdt dette varemerket.

    Les også:

Netscaler-serien består i første rekke av to produktklasser, NetScaler Application Switch og NetScaler Application Accelerator. Førstnevnte finnes i både en standard- og en enterprise-utgave, hvor enterprise-utgaven både har svitsje- og akseleratorfunksjonalitet.

Akseleratorfunksjonaliteten skal sikre raskere tilgang til webapplikasjoner, tilsvarende en vanlig webcache, som lagrer ofte besøkte websider i minnet, slik at de ikke til stadighet må hentes fra selve webserveren. Men Citrix' produkt skal kunne forbedre ytelsen ytterligere ved hjelp av blant annet TCP forbindelsesmultipleksing og komprimering av innhold. Den støtter både webapplikasjoner og vanlige klient-serverapplikasjoner som benytter TCP. NetScaler Application Accelerator tilbyr dessuten SSL VPN-forbindelser og ulike former for beskyttelse mot DDoS-angrep, slik at legitime brukes sikres tilgang under denne typen angrep.

Standardversjonen av svitsjen har også tilsvarende beskyttelse mot angrep, men mangler i utgangpunktet akseleratormuligheten. Derimot har den støtte for lag 4–7 lastbalansering og lag 7 innholdssvitsjing.

NetScaler-produktene kan leveres med fire ulike maskinvareplattformer, 7000, 9000, 10000 og 12000, hvor sistnevnte er den kraftigste.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.