Gir sjefenes IT-kunnskaper stryk

45.000 datakrim-tilfeller i norske bedrifter i fjor.

Bare én av ni bedrifter har tilfredsstillende planer for å beskytte seg mot datakriminalitet, mener Næringslivets sikkerhetsråd som tror det er forklaringen på at få anmelder denne type kriminalitet.
Bare én av ni bedrifter har tilfredsstillende planer for å beskytte seg mot datakriminalitet, mener Næringslivets sikkerhetsråd som tror det er forklaringen på at få anmelder denne type kriminalitet.
11. sep. 2012 - 08:43

Oslo (NTB): I fjor ble norske offentlige og private bedrifter utsatt for rundt 45.000 datainnbrudd, tyverier og forsøk på bedrageri, ifølge undersøkelse.

Tallene er basert på en undersøkelse blant 886 private og offentlige virksomheter og er laget for Næringslivets Sikkerhetsråd og Datakrimutvalget.

– Trusselbildet viser at datakriminalitet øker, men sikkerhetstiltakene i mange bedrifter blir dårligere. Det er bekymringsfullt, sier direktør Kristine Beitland i Næringslivets sikkerhetsråd til Aftenposten.

De færreste bedriftene oppdager at de har blitt utsatt for datainnbrudd, og enda færre ønsker å innrømme det. Det ble bare levert inn 361 anmeldelser for datakriminalitet i fjor.

– Bare én av ni bedrifter har tilfredsstillende planer for å beskytte seg mot datakriminalitet. Dette er en av forklaringene på hvorfor det er så få hendelser som blir anmeldt, sier Beitland.

Hun gir sjefenes datakunnskaper stryk.

– Det er urovekkende at så mange private og offentlige virksomheter har så dårlig evne til å oppdage innbrudd. Det gjør dem særlig sårbare. Hendelsene og datainnbrudd blir ikke oppdaget, og man merker ikke om datasystemene blir tappet, sier Beitland.

Kunnskapsmangel preger særlig lederne, som ikke har oversikt over trusler og hendelser, mener hun.

– Det virker som om lederne outsourcer hele sikkerhetsansvaret, samtidig som kan ikke stiller krav til datasikkerhet, sier hun.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har på grunnlag av analyser i Storbritannia regnet ut at datakriminalitet i Norge kan påføre bedriftene et tap på 20 milliarder kroner i året. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra