JUSS OG SAMFUNN

Gir «u-hjelp» til spillbransjen

Kulturminister Trond Giske gir gass på utviklingsstøtten til norske spillselskaper.

6. okt. 2008 - 08:09

Dataspill har for lengst blitt en global milliardindustri, og de senere årene har denne bransjen gått forbi selv musikk- og filmindustrien.

Norsk Filminstitutt vil i inneværende år dele ut syv millioner kroner i utviklingsstøtte til norske spillutviklere.

I en lekkasje til Dagens Næringsliv avsløres det at statsbudsjettet som legges frem i morgen vil inneholde et forslag om å øke støtteordningen med tre millioner kroner til ti millioner.

Økningen kommer et halvt år etter at kulturminister Trond Giske la frem en stortingsmelding om dataspill, der han lovet utviklerne mer statlig støtte.

Giske sier til Dagens Næringsliv at regjeringen vil følge opp stortingsmeldingen, og peker på at spill kan være en fantastisk spennende næringsgren som kan gi nye arbeidsplasser og solide bedrifter.

Likevel er det veldig stor risiko knyttet til utviklingen av spill, mener Giske, som har lyttet til spillbransjen som forteller at utviklingsmidler har stor betydning.

- I budsjettet er det en solid økning på film og mediesatsingen, og innenfor dette blir økningen til spill på tre millioner kroner, en meget solid økning i prosent, sier Giske til DN.

Stortingsmeldingen om dataspill foreslår også en egen lanseringsstøtte for spill, som skal hjelpe spillprodusentene å markedsføre produktene sine. En tilsvarende ordning har filbransjen nytt godt av i mange år, men det er ikke kjent om lanseringsstøtte for spill blir foreslått tirsdag.

Norsk Filminsitutt har delt ut 5,6 millioner kroner til norske spillprosjekter i år, og har en tildelingsrunde igjen denne høsten. Ti selskaper har fått slik støtte så langt i år.

Den største tildelingen har gått til Artplant, som har fått 1,5 millioner kroner i utviklingsstøtte til fantasy onlinespillet «Heltenes mønstring - den siste kampen». Dette spillet skal spillet i nettleseren, og utvikles i samarbeid med Funcom.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.