Gir ut kildekoden til MS-DOS og Word

1980-talls nostalgi fra Microsoft.

Gir ut kildekoden til MS-DOS og Word

Programvaren som kom til å gjøre William Gates til verdens rikeste mann, selve grunnlaget for forretningsimperiet – er nå utgitt i åpen kildekode for aller første gang.

Dette gjelder MS-DOS versjon 1.1 og versjon 2.0 og Word 1.1a, som begge ble født tidlig på 1980-tallet.

Nyutgivelsen er underlagt en ikke-kommersiell lisens med en rekke begrensninger. Last ned her.

– På tirsdag børstet vi støvet av kildekoden til tidlige versjoner av MS-DOS og Word for Windows, skriver Microsoft om den ikke rent lite nostalgiske begivenheten.

Operativsystemet som startet det hele og tekstbehandleren som senere fulgte har begge sin tydelige plass i historiebøkene, og nå også på museum.

Det er nemlig i samarbeid med Computer History Museum at IT-giganten velger å slippe løs programkoden, slik at den blir bevart for fremtiden og kan studeres av hvem som helst.

Floppy! En gang et viktig lagringsmedium. I dag er det vel stort sett bare i helsevesenet at disketter fortsatt blir brukt...
Floppy! En gang et viktig lagringsmedium. I dag er det vel stort sett bare i helsevesenet at disketter fortsatt blir brukt...

Arbeidet representerer en tid i Microsoft da selskapet hadde færre enn 100 ansatte. MS-DOS som så dagens lys i 1981 besto av 300 kilobyte med kildekode.

DOS-basert Word kom to år senere, men ble aldri noen nevneverdig suksess i kampen mot datidens langt mer populære tekstbehandler, WordPerfect. Det endret seg da Word utkom i en Windows-versjon i 1989.

– Innen fire år hadde Word for Windows overtatt halve verdens omsetning innen tekstbehandling. Den var en utrolig prestasjon innen markedsføring og ingeniørkunst som sørget for dette, hevder Microsoft i en kunngjøring der de også byr på ymse historiske anekdoter.

Det var også dette som la grunnlaget for Office-pakken som fortsatt er en av de viktigste inntektskildene for selskapet.

    Les også: