– Giske er desperat

Høyre og Venstre slår tilbake.

– Giske er desperat
Høyres næringspolitiske talsperson, Svein Flåtten, mener Trond Giske er desperat når han advarer IT-bransjen mot en ny regjering etter valget. Bilde:

Torsdag advarte næringsminister Trond Giske om at gleden i IT-bransjen, for å bli fremhevet som en hovedsatsningsnæring, kan bli kortvarig dersom det blir regjeringsskifte etter valget i september.

    Les også:

– Næringsministeren synes nå helt desperat i mangelen på politiske argumenter, skriver en opprørt Svein Flåtten til digi.no. Han er næringspolitisk talsperson i Høyre og stortingsrepresentant for partiet. Han reagerer på at Giske fremhevet høyresidens «næringsnøytralitet», altså at man skal behandle alle næringer likt.

– Sist noen snakket om næringsnøytralitet i Stortinget så var det Jens Stoltenberg. Høyre er ikke noe mer næringsnøytrale enn Giske. Problemet er at Giske og de rødgrønne er næringsdiskriminerende ved at bedrifter og næringer i Norge ikke har de samme betingelser som i andre land. Krisen i skogindustrien er et godt eksempel, skriver Flåtten til digi.no og peker på at særnorske ulemper gjør at denne industrien sliter i Norge, mens den går godt i våre naboland.

– Giske får ordne opp i dette før han setter uriktige merkelapper på andres politikk.

Han skriver videre at det ikke er noen grunn til å anta at en annen regjering ikke vil følge opp IT-satsningen fra stortingsmeldingen Digital Agenda, som ble fremlagt før påske, og behandlet i Stortinget mandag denne uken.

– Der kritiserte vi regjeringen for ikke å ha et overordnet samfunnssyn på hvordan IKT kan utnyttes for blant annet å effektivisere offentlig forvaltning og dermed øke verdiskapingen også i privat næringsliv. Jeg ser ikke at Giske adresserer den problematikken i den nye næringsmeldingen, skriver Flåtten som slår fast:

– Det er ikke nok med planer, strategier og vakre ord, det kritiske spørsmål er hva man greier å fylle strategiene med. Da er det ikke nok å invitere noen til sitt kontor en gang i uken, skriver Flåtten.

Han får støtte fra Venstres næringspolitiske talsmann (og nestleder) Terje Breivik. Han reagerte sterkt på utspillet fra Giske:

– Jeg synes ikke IT-næringen fortjener en debatt på det nivået. Til det er næringen alt for viktig, sier Breivik til digi.no om gårsdagens utspill.

Terje Breivik, nestleder i Venstre, mener digitalisering av offentlig sektor og tungt satsning på infrastruktur vil bidra til å løfte norsk IT-industri.
Terje Breivik, nestleder i Venstre, mener digitalisering av offentlig sektor og tungt satsning på infrastruktur vil bidra til å løfte norsk IT-industri. Bilde: Venstre

– Venstre har en næringspolitikk som er lik for alle, sier Breivik og peker på at Giske i sin næringsmelding ikke kommer med ett eneste konkret tiltak.

– Vi mener at det offentlige må være en motor for å digitalisere i sitt eget hus. Det må en storstilt offensiv til. Dette krever politisk lederskap på toppen, sier Breivik, som også mener det må satses tungt på infrastruktur. Dette, mener Venstre, vil gi den norske IT-bransjen et viktig løft.

Blant annet ivrer Breivik for at det blir lagt en transatlantisk kabel fra Norge til USA, samt at bredbåndskapasiteten i Norge økes kraftig.

– Der må vil matche svenskene. Vi går inn for at 90 prosent av husholdningene skal ha tilbud om 100 Mbit/s innen 2020. Det betyr i praksis fiber, sier Breivik. Slike infrastrukturinvesteringer vil ikke bare bli god økonomi, det vil også være med å løfte IT-bransjen, fremhever Venstre-politikeren.

    Les også:

Les mer om: