Giske reiser tvil om nytt digitalt TV-nett

Det er ikke sikkert at det blir delt ut en gitt konsesjon for et digitalt bakkenett for TV, sier nå kulturminister Trond Giske.

Det er ikke sikkert at det blir delt ut en gitt konsesjon for et digitalt bakkenett for TV, sier nå kulturminister Trond Giske.

Det er ikke sikkert at det blir gitt konsesjon for et digitalt bakkenett for TV, sa kulturminister Trond Giske da han åpnet Mediedagene i Bergen onsdag.

Hans departement og Samferdselsdepartementet må i løpet av mai avklare om det skal gis konsesjon som gir NRK, TV 2 og Telenor lov til å bygge ut det digitale bakkenettet gjennom selskapet Norges televisjon (NTV).

De tre selskapene søkte allerede 1. oktober i fjor, og venter meget utålmodig på at regjeringen skal bestemme seg. Giske ga uttrykk for at det er vanskelige spørsmål som må avklares de neste tre ukene.

- Folk flest må oppleve dette krevende teknologiskiftet som en kvalitetsforbedring. Hvis ikke folk ser det positive i dette, er prosjektet problematisk, sa kulturministeren.

Som påpekte at det ikke er lite folk selv må ut med.

- De må kjøpe en boks og et digitalkort til hver TV de har hjemme og på hytta. Og noen vil oppleve at de ikke får inn de nye signalene hvis hytta ligger i et område der det blir dårlig mottak. De vil spørre hvorfor de ikke kan beholde det gamle systemet, sa Giske.

Etter å ha pekt på problemene med overgangen til digital-TV, syntes statsråden at han hadde vært litt for negativ.

- Digital-TV gir store muligheter. Jeg håper vi får det til, sa han og viste til at overgangen til digitalt bakkenett er blitt godt mottatt i Sverige. Og et teknologiskifte er nødvendig, sa statsråden.

Han kom også inn på digitaliseringen av radioen, der et utvalg har foreslått at Norge skal satse på den nye standarden DAB. Dette er omdiskutert, og naboland i Europa har valgt ulike løsninger.

Utvalget har foreslått at FM-nettet skal stenges i 2014. Dette vurderes nå i Giskes departement, men statsråden røpet ikke hva han mener om spørsmålet. Han sa det vil være gunstig for utskiftingen å fastsette en bestemt dato. Men samtidig pekte han på at ingen andre land i Europa har satt en slik dato for overgang.

- Stortinget må ta avgjørelsen, sa Giske.

Mediedagene i Bergen har samlet 110 foredragsholdere fra Norge og utlandet som skal holde over 40 sesjoner de tre dagene festivalen varer.

Til toppen