JUSS OG SAMFUNN

Giske satser på IT

– Dette er en stor dag, jubler IT-general.

Næringsminister Trond Giske vil fredag utpeke IT-næringen som en norsk hovednæring. - Det er et gjennombrudd, mener Per Morten Hoff i IKT-Norge.
Næringsminister Trond Giske vil fredag utpeke IT-næringen som en norsk hovednæring. - Det er et gjennombrudd, mener Per Morten Hoff i IKT-Norge. Bilde: Per Ervland
7. juni 2013 - 09:23

Trond Giske vil fredag presentere den første næringsmeldingen på 15 år. Etter å ha fått innspill fra bedrifter over hele landet har Giske og regjeringen spikret sammen en melding som skal gi en oversikt over norsk næringsliv i dag og en gjennomgang av politikken som skal støtte opp under et fremtidig sterkt næringsliv.

IT-bransjen har ikke vært representert som en egen næring i dette perspektivet tidligere. Men det blir det en endring på nå. Trond Giske og regjeringen har løftet IT opp som en av Norges seks hovednæringer, hvor det skal satses fra virkemiddelapparatet. Andre næringer som har hatt en slik status tidligere er blant annet reise, olje- og gass samt shipping.

En hoppende glad Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, sier til digi.no at dette er et gjennombrudd for IT-bransjen.

– Dette er en stor dag for norsk IT-bransje. Vi er glad i Giske i dag, sier Hoff til digi.no grytidlig fredag morgen. På vegne av IT-bransjen har IKT-Norge jobbet lenge for at sektoren blir anerkjent som en viktig del av norsk næringsliv.

IT-bransjen regnes å være Norges tredje største. Den er dessuten svært lønnsom og bærekraftig.

– Dette kommer til å gi IT-bransjen et langt større politisk fokus, noe som er viktig, sier Hoff som også peker på at interessen fra virkemiddelapparatet, som for eksempel Innovasjon Norge og Forskningsrådet, vil bli annerledes etter at IT-bransjens status blir løftet.

Da en rekke norske IT-bedrifter møtte Trond Giske til et samrådsmøte tidligere i år kom det flere forslag til politiske endringer innen næringspolitikken.

Les mer om hva IT-bransjen krevde av Trond Giske her: – Koding må bli like viktig som sløyd!

Særlig IT sin helt spesielle rolle knyttet til omstillinger i andre næringer blir trukket frem.

Det er ikke spesielt mange konkrete tiltak nevnt i meldingen, som ikke har fremkommet i tidligere meldinger (les: Digital Agenda), men dette er heller formatet for en stortingsmelding. Er du interessert i å fordype deg i hele meldingen er den tilgjengelig her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.