UTVIKLING

Github blokkerer utviklere fra blant annet Iran og Syria

Og reiser du dit, må du kanskje søke om å få tilgang til innholdet ditt igjen. 

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Marius Jørgenrud
29. juli 2019 - 13:30

Verdens mest populære tjeneste for versjonskontroll av kildekode, Github, opplyser at de på grunn av USAs handelsrestriksjoner overfor enkelte land har blitt nødt til å blokkere utviklere fra Syria, Iran og Krim. Det skriver Techcrunch.

Github-sjef Nat Friedman skriver i et Twitter-innlegg at det smerter han å høre hvordan handelsrestriksjoner skader mennesker, og at de har gjort kun det som kreves av dem av amerikansk lovgivning. Github er et amerikansk selskap.

Det er kun private repoer og betalte kontoer som er rammet, mens offentlige (public) repoer vil være tilgjengelige for utviklere uansett hvor de befinner seg i verden. Åpen kildekodebaserte repoer vil ikke være berørt av sanksjonene, skriver Friedman.

Restriksjonene baserer seg på hvor man befinner seg, og altså ikke på nasjonaliteten til utvikleren eller selskapet utvikleren jobber i. Hvis en utvikler feilaktig blir utestengt, har man mulighet til å fylle ut et klageskjema. Utviklere som reiser til land som er berørt av restriksjonene vil kunne miste tilgangen til innhold på sin Github-konto, men dette vil man kunne få tilbake igjen når man reiser ut av landet igjen – riktignok ved å fylle ut et klageskjema.

«Brukere med private repoer med restriksjoner kan også velge å gjøre dem offentlige. Vår forståelse av loven er at den ikke gir oss mulighet til å varsle noen på forhånd om restriksjonene», skriver Friedman.

For en tid tilbake ble også samarbeidstjenesten Slack nødt til å innføre lignende restriksjoner.

Vil jobbe for utviklernes rettigheter

Friedman skriver at de ikke innfører restriksjonene fordi de ønsker det, men fordi de må.

«Github vil fortsette å jobbe iherdig mot myndigheter verden over for policyer som beskytter programvareutviklere og det globale åpen kildekode-miljøet», skriver Friedman.

Github har lagt ut mer informasjon om restriksjonene på denne siden, hvor også Cuba og Nord-Korea nevnes i tillegg til Syria, Krim og Iran.

Der står det at Githubs visjon er å være den globale plattformen for samarbeid mellom utviklere, uansett hvor i verden utviklere befinner seg. Selskapet vil jobbe med USAs myndigheter for å finne ut i hvilken grad de kan tilby gratis verktøy for samarbeid om programkode til utviklere i sanksjonerte markeder.

«Vi tror at å tilby disse gratistjenestene støtter amerikansk utenrikspolitikk og oppmuntrer til fri flyt av informasjon og ytringsfrihet i disse markedene», skriver selskapet.

På selskapets «terms of service»-sider står det imidlertid at all kode og annet innhold som publiseres til Github.com må være i tråd med USAs lover, inkludert lover for eksportkontroll og sanksjoner mot enkeltland.

Ved å ha oversikt over de mest energivennlige KI-modellene og ta dette med i opplæringsprosessen fra starten av, kan man spare betydelige mengder energi, ifølge en ny studie. (Illustrasjon: Microsoft)
Les også

Studie avdekker: Kan spare 80 prosent energi ved KI-trening

Lovene gir imidlertid Github anledning til å tilby enkelte gratistjenester også til personer som befinner seg i land som er underlagt sanksjoner. Personer i disse landene har heller ikke lov til å bruke proxy- eller VPN-tjenester for å skjule hvor de befinner seg, og på den måten få tilgang til innhold på Github.com, og kan kun bruke Github.com for ikke-kommersielle og private formål. 

Selskapet skriver imidlertid at man har mulighet til å bruke selskapets Github Enterprise Server, som man kan installere på lokale servere i eget datasenter, eller i en virtuell privat sky. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.