KARRIERE

Givende for kvinner å satse på IKT

En undersøkelse gjort av Oda-nettverket viser at de trives enda bedre enn mennene.

Kvinner trives enda bedre i IKT-bransjen enn menn. De er flinkere til å utnytte nettverk, men føler at de ikke når opp til andres forventninger og at jobben ikke er så trygg som den burde være.
Kvinner trives enda bedre i IKT-bransjen enn menn. De er flinkere til å utnytte nettverk, men føler at de ikke når opp til andres forventninger og at jobben ikke er så trygg som den burde være. Bilde: Oda-nettverket
3. mai 2011 - 15:49

Oda-nettverket, som arbeider for å øke andel kvinner i salg-, teknisk og fagledende stillinger innen IKT, la i dag fram en undersøkelse om trivsel i IKT-bransjen. Anledningen er en «inspirasjonsdag» for kvinner i IKT-næringen. Undersøkelsen og inspirasjonsdagen skjer i samarbeid med bransjeorganisasjonen IKT-Norge. Arrangementet på Latter i Oslo er fulltegnet med over 500 deltakere.

Trivselsundersøkelsen ble sendt ut til IKT-Norges 350 medlemsbedrifter og til Oda-nettverkets 2000 medlemmer. Den fikk 432 respondenter, 261 kvinner og 171 menn. Den stiller de samme spørsmålene som en tilsvarende undersøkelse i 2006, og kan følgelig brukes til å måle endringer som er inntruffet de siste fem årene.

Årets undersøkelse viser generelt sett små forskjeller mellom kvinner og menn. IKT er en bransje med et stort flertall av menn, der både kvinner og menn trives. De har det morsomt på jobb, og har det mer gøy jo mer de jobber.

Den største forskjellen fra 2006 er at kvinner i større grad enn menn opplever at de har utfordrende arbeidsoppgaver og at de tildeles det ansvaret de fortjener. For fem år siden var det mennene som hadde overtaket her.

En annen kjønnsforskjell som årets undersøkelse påviser, er at kvinner i IKT-bransjen er flinkere enn mennene til å bygge og benytte seg av nettverk.

Leder i Oda-nettverket, Anne Gretland, er opptatt av at andelen kvinner i IKT-bransjen og i IKT-studier fortsatt er veldig lav. Hun vil bruke undersøkelsen til å markedsføre fagområdet til flere kvinner.

– De vedvarende positive resultatene i undersøkelsen forteller oss at den lave andelen kvinner i bransjen og ved IKT-studier ikke skyldes mistrivsel. Det er mulig den lave andelen kvinner skyldes manglende innsikt i de mange mulighetene, utfordringene og de store variasjonene i arbeidsoppgaver, sier Gretland.

En viktig fordel med å jobbe innen IKT er at arbeidssituasjonen oppleves som fleksibel.

– Det går an å prioritere en karriere i IKT-bransjen og familie side om side, og de fleste bedriftene legger til rette for nettopp dette, uavhengig av sivil status, antall barn og kjønn, sier Gretland.

Det er dog malurt i IKT-kvinnenes beger. Det skyldes to forhold: forventningspress og trygghet i arbeidsforholdet.

Undersøkelsen viser at IKT-kvinner skårer dårligere enn menn i følelsen av å innfri forventningene fra arbeidsplassen. De har også, i sterkere grad enn mennene, en følelse av at arbeidsplassen ikke er så trygg som den burde være.

Gretland lover at Oda-nettverket skal gripe fatt i dette.

– Når vi ser at kvinner trives i hverdagen, men for eksempel er mer usikre rundt det å innfri forventninger vet vi at det blant annet er der tiltakene må inn, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.