Gjelsten visste ikke om nettkonkurs - gir likevel ikke opp

Største aksjonær Bjørn Rune Gjelsten visste ikke at driftsselskapet bak Fotball247.com var slått konkurs da digitoday.no snakket med ham fredag. Han akter imidlertid ikke å gi seg uten kamp i det eneste internettprosjektet han i dag er involvert i.

Største aksjonær Bjørn Rune Gjelsten visste ikke at driftsselskapet bak Fotball247.com var slått konkurs da digitoday.no snakket med ham fredag. Han akter imidlertid ikke å gi seg uten kamp i det eneste internettprosjektet han i dag er involvert i.

Det er gjennom selskapet Farian Investment LTD at finanskjendisen og fotballklubb-eieren Bjørn Rune Gjelsten har investert i et norsk internettselskap.

Gjelsten opplyser selv overfor digitoday.no at han eier 50 prosent i Farian Investment som igjen var største aksjonær i Sports-mail. Sports-mail er driftsselskapet til nettsteder som norske Fotball247.com, svenske Fotboll247.com, internasjonale Football247.com og Trav247.com.

En stor del av beholdningen i selskapet har vært nyheter og kjendisfaktor. Blant andre 'Mini' Jakobsen i Norge og Glenn Hysén i Sverige (eks-Liverpool midtstopper) har gitt tjenestene en image.

Dessuten har selskapet tiltrukket seg oppmerksomhet gjennom en større distribusjonsavtale med SOL som også innebar opsjoner for SOL på kjøp av aksjer i Sports-mail.

Ifølge dokumentasjon som digitoday.no sitter med fra oktober i fjor, eide Gjelstens Farian 19,55 prosent, det vil si 8.5 millioner aksjer i selskapet og var klart største aksjonær. Gjelsten var den gang observatør i styret, blant annet sammen med adm. dir, Petter Kleppe (bildet) i PricewaterhouseCoopers Consulting.

Da digitoday.no får et intervju med Gjelsten over telefon, blir han en smule overrasket over konkursnyheten:

- Dette er nytt for meg. Har dette skjedd i dag? spør han og opplyser at han ikke var vært så aktiv i selskapet i det siste. Det har han overlatt til en britisk kompanjong i London.

Så sent som sist mandag sa administrerende direktør i Sports-mail, Roy Nordanger, dette til digitoday.no: - Ja, det stemmer at vi sliter finansielt, men vi er ikke i noen umiddelbar kritisk situasjon.

Det gikk knapt én arbeidsuke, så var det hele blitt svært så kritisk.

Uansett mangel på informasjon: Gjelsten sier følgende om det som skjer fremover:

- Hvorvidt vi blir med videre eller ikke, vil vi avgjøre når vi får alle kort på bordet.

Det var 12:40 fredag ettermiddag at en pressemelding ble sluppet fra Sports-mail om at forsøk på å skaffe finansiering hadde mislyktes. Ifølge pressemeldingen var det forsøkt å gjennomføre to emisjoner, og man hadde prøvet og feilet med forhandlinger med flere mediehus i Norge og Sverige. Arbeidet med å redde selskapet holdt på helt frem til klokken 12:00 fredag før de måtte melde oppbud.

Selskapet, som til sammen har eksistert i fire år (men kun ett år med webtjenester), hadde i fjor et negativt resultat på 25 millioner norske kroner og ni millioner i gjeld ved konkursen. 30 av de totalt 40 ansatte hadde fått beskjed om permitteringer, og de færreste blir uansett med videre. Et nytt driftsselskap er etablert som tar over driften av tre av de fire nettstedene, men det internasjonale, engelskspråklige nettstedet blir igjen i konkursboet.

Norske Fotball247.com er én av de tre tjenestene som kan drives videre med bakgrunn i avtaler som fratar Sports-mail domenerettighetene, blant annet hvis driftsselskapet skulle gå konkurs.

Ifølge pressemeldingen er finansieringen i det nye selskapet sikret og administrerende direktør, gründer og storaksjonær i Sports-mail, Roy Nordanger, bekrefter dette overfor digitoday.no. Han opplyser imidlertid, i motsetning til hva Gjelsten hevder kan bli utfallet, at Farian Investment ikke er med videre.

Et av de største problemene, ifølge Nordanger, er en likviditetsskis som selskapet har vært i de siste 7-8 månedene:

- Vi har hatt en inntektssvikt siden juli i fjor, mener han. NTB spekulerer på om noen ansatte i det hele tatt har fått lønn siden september i fjor.* Nordanger bekrefter at det har vært snakk om reduksjoner i lønninger og andre kostnadsbesparende tiltak, men er ikke konkret på hvor drastisk dette har vært for de ansatte.

- Som i de fleste andre internettselskapene, har inntektene latt vente på seg, mens kostnadene har vært store, forklarer Gjelsten overfor digitoday.no. Han sier at det var den positive kombinasjonen av Internett-idrett som opprinnelig tiltrakk investeringsselskapet hans. Ifølge Gjelsten er dette det eneste prosjektet han i øyeblikket er involvert i når det gjelder Internett.

Han mener at de gode nettidéene ikke akkurat florerer:

- Vi er nok ganske tradisjonelle og gammeldagse; IT og Internett er ikke det vi konsentreree investeringene rundt, sier finanskjendisen, men mener likevel at han har sett gjennom flere dusin Internett-prospekter på veien:

- Det er to typer konsept som jeg mener har livets rett: det ene er de som kommer med en unik idé og får solide finansielle ressurser som backer idéen. Det andre er tradisjonelle, gode bedrifter der nettvirksomheten gir dem en merverdi, sier han og påpeker at de vanlige bedriftsøkonomiske parametrene, også for Internett-selskapene.

- Hos oss ser vi på cash-flow og bunnlinje. Når alt kommer til alt, virker nok tyngdekraften i Internett-bransjen også.

* I etterkant har NTB dementert at Sports-mail ikke har betalt lønn siden september 2000.

Til toppen