JUSS OG SAMFUNN

Gjennombrudd for Google Books i Frankrike

Endelig avtale med Hachette gir håp om forlik med andre forlag og en ny giv i USA.

8. aug. 2011 - 09:20

Mens avtaler med forlag i USA og andre land står i stampe, ser Google ut til å ha gjort et gjennombrudd for e-boktjeneste Google Books i Frankrike. I slutten av juli ble det inngått en endelig avtale med Hachette etter måneder med forhandlinger basert på en intensjonsavtale inngått i november i fjor.

Avtalen mellom Hachette og Google gjelder bøker underlagt fransk lovgivning om opphavsrett til åndsverk, og som ikke lenger er kommersielt tilgjengelig.

– Dette er tilfellet for det store flertall av bøker som er publisert fram til i dag, heter det i en erklæring fra Hachette. – Partneravtalen har som mål å gi nytt liv til tusener av utgåtte bøker, til fordel for forfattere, akademikere, forskere og publikum, understrekes det.

Det er ifølge avtalen Hachette som avgjør hvilke bøker Google har anledning til å digitalisere. Forlaget har også rett til å trekke digitaliserte bøker ut av Googles tjenester.

Et viktig poeng med avtalen er å sørge for at forfattere og forlag kan tjene på utgivelser også etter at fysiske opplag er utsolgt. Hachette har rett til å utnytte digitaliserte bøker i egne prosjekter, for eksempel til «print on demand».

Digitaliserte bøker vil gjøres tilgjengelig for utlån gjennom offentlige institusjoner, blant annet nasjonalbiblioteket Bibliothèque Nationale de France.

Det heter videre at Google tar sikte på å inngå tilsvarende avtaler med andre forlag.

Det er særlig påkrevet fordi Google ble saksøkt i mai i år av tre andre store franske forlag, Albin Michel, Flammarion og Gallimard, fordi de har tatt seg til rette og skannet 9 797 beskyttede bøker til Google Books. I søksmålet kreves det 10 000 euro per bok, altså til sammen 9,8 millioner euro.

Avtalen med Hachette kan også danne mal for en ny avtale i USA, der en domstol i mars i år avviste et reforhandlet forlik med forfattere og forlag, hovedsakelig fordi det ga for mye makt til Google.

I dette forliket hadde Google automatisk tilgang til alle utgåtte bøker. I avtalen med Hachette er det forlaget som avgjør hvorvidt en utgått bok skal kunne gjøres tilgjengelig gjennom Google Books. Et tilsvarende punkt i en ny avtale mellom Google og forfattere og forlag i USA kan være det som skal til for å gi Google Books et juridisk grunnlag for videre drift. Amerikanske forleggere sier de har det prinsipielle standpunktet at alt bruk av innholdet under opphavsrettsvern krever tillatelse fra opphavsrettsinnehaveren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.