BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd for norsk programvare

Datagiganter som IBM, Compaq og Red Hat vil alle selge Linux-verktøyene til Trondheims-selskapet Trustix.

5. sep. 2000 - 14:36

Det lille norske programvareselskapet Trustix har brutt igjennom på den internasjonale arena. For to år siden satset Trustix på den gang relativt ukjente gratis-operativsystemet Linux.

Nå høster selskapet gevinstene. Etterspørselen etter deres tre produkter har eksplodert, og selskapet er i forhandlinger eller har skaffet seg kontrakt med en lang rekke internasjonale datagiganter.

Det er den sikre versjonen av Linux som har gjort selskapet kjent. Presseomtale og deltakelse på en Linux-messe i California i sommer skal ha gjort resten.

Ifølge en kilde digitoday.no har snakket med som står selskapet nært, forhandler Trustix med en rekke store og kjente selskaper for å få Trustix-produktene ferdiginnstallert eller vedlagt deres produkter. Blant annet skal Trustix ha kommet langt i forhandlinger med IBM, Compaq og Cobalt, en stor produsent av Linux-drevne nettverksbokser.

Det skal dreie seg om forhandlinger med de amerikanske hovedkvarterene til IBM og Compaq. Men Trustix skal også ha kommet langt i forhandlinger om med avtaler på nordisk og europeisk nivå.

Tre Linux-produkter
Trustix har tre produkter: Basisproduktet er en Linux-versjon med forbedret sikkerhet som er gratis slik alle andre Linux-versjoner er. I tillegg har selskapet laget Xsentry, en Linux-basert brannvegg med et grafisk system for klikk- og pek konfigurasjon. Men etter hvert er det XPloy, et klikk- og pek program for administrasjon av Linux-server og programvare på disse som er blitt hovedproduktet. De to siste produktene er ikke gratis.

Kundene må forhåndsbetale og mottar deretter datanøkler som lar dem bruke verktøyene i begrensede perioder.

I tillegg forhandler Trondheim-selskapet også med de fleste store distributører av Linux på CD-plater.

Dette skal inkludere selskaper som Red Hat, Turbo Linux, Linux Central og franske Mandrake. VA Linux skal Trustix allerede ha signert avtale med.

Dermed ser det ut som Trustix kommer til å få delt ut sine produkter til svært mange Linux-brukere. Spørsmålet er så hvem som betaler for å få ta dem i bruk.

Trustix skal ha vunnet mye på at deres produkter er alene om flere ting. I tillegg til sine enkle grensesnitt, skal Trustix være alene om å la brukere med både Windows PC-er og Linuxmaskiner administrere Linux-servere.

Det finnes mange programmer som lar IT-sjefer fjernstyre Linux-servere, men disse programmene har ikke grafiske verktøy, og like viktig - de krypterer ikke kommunikasjon med serveren slik Trustix gjør .

Den store etterspørselen har fått Trustix til å vokse raskt - selskapet er nå oppe i 60 ansatte, hvorav 11 utviklere sitter i Jakarta i Indonesia.

* * *

(Saken ble sist endret 6. sept. kl. 10:05, red.anm.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.