Gjennombrudd for norsk surfemaskin

Screen Media har klart å lande en millionavtale med et stort Taiwan-selskap. Nå skal Freepad-maskinen kunne kobles til alle typer nettverk.

Screen Media har klart å lande en millionavtale med et stort Taiwan-selskap. Nå skal Freepad-maskinen kunne kobles til alle typer nettverk.

Salget av såkalte surfemaskiner eller Internett-terminaler er spådd en lysende fremtid. Analytikere påpeker at brukerne synes dagens PC-er er dyre, kompliserte, stygge og tar stor plass. Foreløpig har ikke salget tatt av, men en rekke selskapet, blant annet norske Screen Media, satser hardt.

Screen Media lager en Linux-drevet tastaturløs maskin som kobles til nettverket i hjem med trådløs DECT-telefonforbindelse. Nå kommer versjonen for WLAN, det raskt voksende standarden for 11 Mbit trådløs nettverk.

Screen Media med Carl Henrik Janson i spissen har nemlig klart det kunststykket å selge datamaskinen til et taiwansk selskap, noe som nesten må kunne sammenlignes med å selge kjøleskap til eskimoer. For i Taiwan blir over halvparten av verdens PC-er designet og produsert, selv om det står andre navn på PC-ene når de til slutt havner i butikken.

Screen Media har inngått en rammeavtale med Rebar-gruppen fra Taiwan om distribusjon og salg av FreePad-maskinen. Avtalen har en tidsramme på tre år, og åpner muligheten for salg av opp til 1 million enheter i Taiwan og andre nærliggende asiatiske land. Screen Media understreker at dette foreløpig er en rammeavtale, Rebar har enda ikke plassert en faktiske ordre.
Freepad inneholder
Linux operativsystem og Opera nettleser
E-post, fax, voicemail
Almanakkprogram
Avanserte ISDN eller analoge telefon
Smartkort-leser og trådløs utskrift
Trykkfølsom farge-LCD skjerm
Cyrix Media GGX prosessor 166 MHz
16 MB Flashminne,
DECT DMAP trådløs tilknytning
USB-port for tastatur eller skriver
Batteritid: 1,5-4,5 timer, vekt: 1,2 kg
Avtalen er viktig for Screen Media på to måter.
Den første er selvfølgelig den psykologiske. Med en mulighet for en million maskiner, er avtalen med Rebar er et gjennombrudd for selskapet. Den andre viktige nyheten i Rebar-samarbeidet er mulighetene for WLAN-tilkobling. I Tyskland selges maskinen sammen med co-utvikler Dosch & Amand, som lager den trådløse DECT-forbindelsen. Freepad selges med DECT i Tyskland.

Men nå kommer andre typer nettforbindelser. Samarbeidet forplikter Screen Media til å levere FreePad tilpasset WLAN trådløs aksess (11Mb/s), inkludert ADSL- og kabel-TV-modemer.

Det eneste skåret i gleden er at Freepad skulle vært lansert i Norge 15. mars. Dette er noe forsinket, men Carl Henrik Janson indikerer ovenfor digitoday at Freepad skal lanseres i Norge innen sommeren.
Til toppen