BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd for «racetrack»-minne

IBM har bevist at en ny lagringsteknologi lar seg kontrollere i virkeligheten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2010 - 09:21

IBM har i seks år forsket på en lagringsteknologi som kalles for Racetrack Memory. Dersom selskapet kommer i mål, har teknologien potensial til å erstatte mange av dagens lagringsteknologier, ikke minst harddisken.

En utfordring med Racetrack Memory er at den delvis er basert på teorier som ennå ikke har blitt bevist at fungerer i virkeligheten. Men lille julaften kunngjorde IBM at selskapet har oppnådd et gjennombrudd i så måte.

Racetrack Memory består av nanotråder som magnetiske bits beveger seg fram og tilbake lang. Disse trådene kalles racetrack – racerbaner – og dataene lagres i en type magnetiske regioner som kalles for domener. Hver av nanotrådene er noen titalls nanometer tykke.

Det forskerne nå har oppnådd, er muligheten til å kunne kontrollere plasseringen av disse domenene svært presist. Ved å kontrollere elektriske pulser i lagringsenheten, kan domeneveggene flyttes med en hastighet på flere hundre kilometer i timen, for så å stoppes nøyaktig ved den ønskede posisjonen. Dette skal ifølge IBM kunne gjøre enorme mengder med data tilgjengelig på svært kort tid.

Skisse fra 2008 om hvordan Racetrack Memory fungerer. <i>Bilde: IBM</i>
Skisse fra 2008 om hvordan Racetrack Memory fungerer. Bilde: IBM

– Vi oppdaget at domeneveggene ikke når full akselerasjon så snart strømmen skrus på, og at det tar den nøyaktig like lang tid og distanse å nå full akselerasjon som det tar å retardere og etter hvert stanse helt, sier Stuart Parkin ved IBM Almaden Research Center, i en pressemelding.

– Dette var tidligere uoppdaget, delvis fordi det ikke var klart om domeneveggene faktisk hadde masse, og hvordan effektene av akselerasjon og retardasjon nøyaktig kunne kompensere hverandre. Nå vet vi at domenevegger kan posisjoneres nøyaktig langs «racerbanen» ved ganske enkelt å variere lengden på strømpulsene, selv om veggene har masse.

Forskningen er beskrevet i større detalj i en artikkel som ble publisert i Science Magazine den 24. desember.

IBM mener at Racetrack Memory-teknologien vil kunne gi lagringsenheter med hundre ganger så høy lagringstetthet som i dagens enheter. Det nevnes at alle filmer som lages globalt på et år – noe som historisk har vært så mange som 2500 – vil kunne få plass i en mobil enhet. Men det sies ingenting om hvor mye lagringsplass hver av filmene vil kreve.

Lagringsenheten skal dessuten kunne drives av et enkelt batteri som varer i flere uker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.