BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd for rimelig og pålitelig SSD

Ny israelsk teknologi lover høy pålitelighet og ytelse til en brøkdel av dagens pris.

17. juni 2010 - 13:58

Et israelsk selskap, Anobit, har kunngjort en teknologi som hever påliteligheten og ytelsen i flashminne. Teknologien skal kunne brukes til å gjøre rimelig flashminne av typen MLC (multi level cell) NAND like pålitelig, varig og rask som den langt dyrere varianten SLC (single level cell).

Dette er spesielt interessant for leverandører av SSD-enheter til bedriftsløsninger, siden de vil kunne redusere prisnivået betraktelig uten å gå på bekostning av kvalitet og ytelse. Flere leverandører, blant dem EMC, skal være i ferd med å vurdere SSD-enheter basert på Anobits patenterte løsning. Anobit har produsert flere tusen SSD-er og stilt dem til rådighet for potensielle kunder. Enhetene, døpt Genesis SSD, er framstilt i to kapasiteter, henholdsvis 200 gigabyte og 400 gigabyte. Interesserte kan henvende seg direkte til selskapet.

Det som er problemet til MLC-flashminne, er at minnecellene degraderes forholdsvis raskt i bruk. Det betyr at enhetene ikke egner seg for anvendelser med hyppige lese- og skriveoperasjoner.

Anobit Genesis SSD er til testing hos blant andre EMC. <i>Bilde: Anobit</i>
Anobit Genesis SSD er til testing hos blant andre EMC. Bilde: Anobit

Hittil har man søkt å overkomme dette problemet på to måter. Den ene er å utstyre SSD-enheten med fysisk minne ut over den oppgitt spesifikasjonen, og utstyre kontrolleren med logikk som overser ødelagte minneceller. Den andre er å bygge feilkorrigerende kode (ECC, «error correcting code») inn i kontrolleren. Erfaringen er at etter hvert som man reduserer minnecellene i takt med nye produksjonsmetoder, kreves stadig mer omfattende ECC for å opprettholde tilsvarende pålitelighet som SLC. Anobit viser til en rapport fra Morgan Stanley Research i 2009, dere det antas at det vil kreves 15 bit ECC for å oppnå samme pålitelighet med 2x nanometer MLC, mot 4 bit ECC for 5x nanometer MLC.

Anobits løsning, «Memory Signal Processing» eller MSP, utvider avansert ECC med proprietære algoritmer for signalprosessering. Disse algoritmene skal kompensere for de fysiske begrensningene i MLC.

En MLC-basert Genesis SSD med MSP skal kunne tåle minst 50 000 overskrivninger uten å forringes. Det tilsvarer ti fullstendige overskrivninger av disken hver dag i fem år.

Uten MSP hadde SSD-enheten bare tålt 3 000 overskrivninger. Bedringen er med andre ord på flere størrelsesorden.

Ytelsen er oppgitt til 20 000 IOPS for tilfeldig skriving og 20 000 IOPS for tilfeldig lesing. Varige overføringshastigheter er henholdsvis 180 megabyte per sekund for skriving og 220 megabyte per sekund for lesing.

Disse egenskapene plasserer Genesis SSD milevidt over vanlige harddisker, selv om de ikke helt når opp i SLC-baserte SSD-enheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.