BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd for talegjenkjennelse

To ingeniører hevder å ha skapt det første stemmegjenkjennings-systemet som overgår menneskelig oppfattelses- og hørselsevne, og mener dette er et gjennombrudd i den nevrale nettverksteknologien.

Therese Werenskiold
4. okt. 1999 - 01:00

Forskere ved University of Southern California mener å ha funnet opp et system som kan forstå menneskelig tale, bedre enn mennesker selv. Hvis dette viser seg å stemme, kan systemet være et skritt inn i en ny æra av nevral nettverksteknologi.

Stemmegjenkjennings-eksperter er skeptiske fordi teknologien foreløpig ikke er presentert for forsker-miljøet i detalj, skriver Wired News.

De to ingeniørene, Theodore Berger og Jim-Shih Liaw, har utviklet systemet med det klingende navnet Berger-Liaw Neural Network Speaker Independant Speech Recognition System (SRS). Og hittil viser det seg at systemet oppfatter menneskelig tale i ordgjenkjennelses-tester bedre enn mennesker selv.

Berger sier til Wired News at han og Liaw er i kontakt med ulike selskaper som er interessert i å kommersialisere teknologien.

Aftenposten skriver om et liknende norsk prosjekt i regi av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Telenor. Disse to aktørene har utviklet det første fungerende systemet som bruker talegjenkjennelse til å gjennomføre en ekte dialog mellom menneske og maskin på norsk.

Prosjektet er en automatisk ruteopplysning for Trondheim Trafikkselskap, men kan brukes til en rekke andre oppgaver, skriver Aftenposten.

Systemet er det første i en utvikling som gradvis vil gjøre det mulig for mennesker å snakke til datamaskiner. Arbeidet med neste generasjon er allerede igang ved NTNU. Det neste systemet skal forså en mer naturlig dialog, og skal etter planen klare å forstå hva personen ønsker og deretter svare på spørsmålet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.