Gjennombrudd for ultratynne skjermer

En ny type ultratynne skjermer som holder bildet uten strøm nærmer seg virkelighet. I går viste E Ink og Philips frem en prototype.

En ny type ultratynne skjermer som holder bildet uten strøm nærmer seg virkelighet. I går viste E Ink og Philips frem en prototype.

Løftene er store og mange frister er brutt, men langsomt og sikkert blir såkalt digitalt papir en virkelighet.

En rekke selskaper, blant annet 3M, Xerox, Canon Inc, Philips, Lucent og E Ink arbeider med å lage det de kaller elektronisk papir. Meningen er å erstatte dagens tunge, dyre og strømkrevende konvensjonelle skjermer og LCD-skjermer.

Også norske Polydisplay jobber med de samme planene som de store, internasjonale gigantene. Drømmen om denne nye typen skjermer tok et skritt nærmere virkeligheten i går. Da viste E Ink og Philips frem en prototyp som slår hva konkurrentene har vist frem tidligere.


Femtommers skjermen de to selskapene viste frem i går skiller seg dramatisk fra hva dagens LCD-skjermer kan gjøre:

  • Bildet blir stående når du skrur av strømmen. Det betyr lengre levetid for mobiltelefoner og annet utstyr som drives på batteri. I bruk krever de bare en tiendedel av dagens LCD-skjermer.
  • Papiret inneholder små kuler som kan reflektere lys og dermed vise gråtoner, eller sort/hvitt. At kulene reflekterer lys og ikke selv avgir lys, gjør de nye skjermene dem seks ganger lysere enn dagens LCD-skjermer. De nye skjermene blir dermed svært gode i sollys og kan også leses skrått fra siden.
  • Skjermer av digitalt papir vil i produksjon bli bare noen millimeter tykke.

E Ink og Philips anslår at maskiner med de nye skjermene vil være i salg I løpet av 2003. Senere kommer også fargeversjoner.

Til toppen