BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd for ultratynne skjermer

En ny type ultratynne skjermer som holder bildet uten strøm nærmer seg virkelighet. I går viste E Ink og Philips frem en prototype.

7. juni 2001 - 07:52

Løftene er store og mange frister er brutt, men langsomt og sikkert blir såkalt digitalt papir en virkelighet.

En rekke selskaper, blant annet 3M, Xerox, Canon Inc, Philips, Lucent og E Ink arbeider med å lage det de kaller elektronisk papir. Meningen er å erstatte dagens tunge, dyre og strømkrevende konvensjonelle skjermer og LCD-skjermer.

Også norske Polydisplay jobber med de samme planene som de store, internasjonale gigantene.

Les også
 
Prototyp på digitalt papir-skjerm fra E Ink.
Prototyp på digitalt papir-skjerm fra E Ink.
Drømmen om denne nye typen skjermer tok et skritt nærmere virkeligheten i går. Da viste E Ink og Philips frem en prototyp som slår hva konkurrentene har vist frem tidligere.


Femtommers skjermen de to selskapene viste frem i går skiller seg dramatisk fra hva dagens LCD-skjermer kan gjøre:

  • Bildet blir stående når du skrur av strømmen. Det betyr lengre levetid for mobiltelefoner og annet utstyr som drives på batteri. I bruk krever de bare en tiendedel av dagens LCD-skjermer.
  • Papiret inneholder små kuler som kan reflektere lys og dermed vise gråtoner, eller sort/hvitt. At kulene reflekterer lys og ikke selv avgir lys, gjør de nye skjermene dem seks ganger lysere enn dagens LCD-skjermer. De nye skjermene blir dermed svært gode i sollys og kan også leses skrått fra siden.
  • Skjermer av digitalt papir vil i produksjon bli bare noen millimeter tykke.

E Ink og Philips anslår at maskiner med de nye skjermene vil være i salg I løpet av 2003. Senere kommer også fargeversjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra