Gjennombrudd for Windows-servere

Dell hevder at Microsoft/Intel-baserte servere nå har gjort et kjempehopp i pris/ytelse.

Dell hevder at Microsoft/Intel-baserte servere nå har gjort et kjempehopp i pris/ytelse.

Dell tilbyr også Linux, men selskapet er først og fremst en selger av Intel/Windows-baserte servere. Dells suksess på datarommene til de større bedriftene avhenger derfor av produktene Intel og Microsoft klarer å få ut.

Nå mener Dell at en rekke kritiske komponenter endelig er på plass. Til sammen løfter de endelig Windows/Intel-servere opp på full 64-bits-ytelse, et marked som hittil har vært dominert av forskjellige Unix-versjoner og stormaskiner.

Dell Norges sjef for enterprise-produkter, Inge M. Hjelmfoss, påpeker at nå har Intel og Microsoft fått på plass 64-bits prosessorer med to kjerner, Windows Server i 64-bits-versjon og en 64-bits oppgradert versjon av SQL Server. To kjernede Xeon-prosessorer og Microsofts nye SQL Server 2005 har kommet de siste ukene. Også bruken av PCI Express-bussen har økt farten.

Det har dog vært 64-bits alternativer basert på Unix eller Linux og for eksempel 64-bits versjoner av Oracle til salgs på Intel-servere en stund.

– Det er først når hele rekken er på plass at ytelseshoppet kommer. Vi kan nå legge frem TPC-C testtall som viser at ytelse per krone for SQL-server er firedoblet på under ett år, forteller Hjelmfoss til digi.no.

TPC-C måler hvor mange typiske ordretransaksjoner en server med et gitt operativsystem og database klarer å skrive og lese i løpet av et sekund. Testen blir trukket fram som den mest realistiske for mange kunders bruk av servere.

Tallene Hjelmfoss trekker fram viser en kraftig fireveisserver og hva den har gitt av databaseytelse, typisk i bruk mot mange hundre brukere. Sammenlignet en server med Intels Itanium-brikker og forrige versjon av SQL Server er prisen altså en fjerdedel for samme ytelse.

Dell mener at Intel/Windows-baserte server nå derfor vil ta en nytt kraftig jafs av Unix-markedet.

– Den typiske Unix-installasjonen i det norske markedet i dag kjører i dag en database. Når disse skal oppgraderes har det kommet versjoner av programvaren for Intel/Windows-basert løsninger og maskinvaren har utviklet seg mye raskere enn Unix-leverandørene har klart, hevder Hjelmfoss.

Han hevder at selv de aller største kundene i Norge nå vil kunne legge sine kunde/ordre/lager-databaser på en fireveis Intel-server med doble Xeon-prosessorer.

– Hos de største kundene skal slike systemer betjene over 1000 samtidige brukere. Det er nå mulig med en Windows/Intel-server med 64-bits-teknikk, forteller han.

En typisk konfigurasjon, forteller han, vil være at databasen ligger på en felles, kraftig server mens selve applikasjonen kjøres i parallell på billigere bladservere med kanskje 50-100 brukere per bladserver.

Dell forteller om dramatiske endringer i markedet: Bare åtte prosent av salget er nå frittstående tårnkabinetter: Resten av kundene kjøper rackmonterte «pizzabokser» eller kabinetter for å stable ultrakompakte bladservere.

– Bladservere vokser raskest. VI mener at våre produkter gjør det lønnsomt å velge bladservere allerede når du skal du ha mer enn tre eller fire servere, forteller Hjelmfoss.

Til toppen