BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjennombrudd med norsk gratispakke

På bare fem år har det norske programvarehuset eZ utviklet publiseringssystemer til 16 land på 25 språk.

Det Skien-baserte selskapet eZ systems som ble startet av fire studenter i 1999, opplever sterk vekst for sitt publiseringsssystem. eZ systems tilbyr programvare for webpublisering, e-handel og intranett, såkalt innholdsstyring eller «content management».

- Interessen for publisering er blitt overraskende stort. Vi har i løpet av bare tre år hatt nærmere en million nedlastinger, forteller markedssjef Terje Gunrell-Kaste til digi.no.

Han tror årsaken til suksessen er at selskapet tilbyr åpen kildekode, der brukerne fritt kan laste ned programvarer gratis uten lisenskostnader.

eZ har brukere fra alle land. Gunrell-Kaste antyder at 80 prosent av kundene kommer fra utlandet og bare 20 prosent fra Norge.

Interessen er blitt så stor at eZ i juni arrangerer programmet for 13 land og brukere fra hele verden. Fast Search & Transfer, hovedportalen til staten Florida, Kirkens Nødhjelp, Handelshøyskolen i København og Felleskjøpet i Norge er blant kundene til eZ.

- Vi er en kompisgjeng spredt over hele verden som designer løsninger. Vi sitter ikke bare og utvikler, sier Gunrell-Kaste.

Kompetansen er på tilsvarende måte spredt over hele verden fra Skien-området, Kina, Sverige, Ungarn, Russland, India og USA. Det er spesielt kompetanse på programmeringsspråket PHP som selskapet etterspør. En kompetanse som ikke er så lett å få tak på i Norge.

eZ har derfor hatt åpne stillingsannonser på web og gjennom den internasjonale studentorganisasjonen Aisec som også andre internasjonale norske aktører som for eksempel Opera benytter.

- Vi har vært tvunget til å søke internasjonalt, ettersom det er veldig vanskelig å få tak i akkurat den kompetansen vi trenger her i landet. Norge har mye bra generell datakompetanse og Microsoft-kunnskap, men v har en ganske annerledes måte å jobbe på, sier Gunrell-Kaste.

Det siste året har eZ ansatt syv nye utviklere, hvorav de to siste kom fra India og Ukraina. På to utlyste stillinger mottok selskapet 150 søkere.

Nå står Ukraina for tur, der et eget kontor med 10 folk skal ansettes. Kontoret er allerede operativt med to ansatte.

eZ har i dag 26 ansatte og omsetter for åtte millioner. Selskapet har gått i pluss hvert år fra det ble etablert.

Hovedproduktet eZ publish, er en plattform for web publisering som setter opp nettbutikker, nettsider, intranett, portaler og ekstranett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.