Gjennomsiktige skjermer med OLED

Fraunhofer IAP har utviklet en type organiske lysdioder som er gjennomsiktig. Dette åpner for mange potensielle bruksområder.

Fraunhofer IAP har utviklet en type organiske lysdioder som er gjennomsiktig. Dette åpner for mange potensielle bruksområder.

Bruken av organiske, lysemitterende dioder (OLED) er i kraftig vekst. Omsetningen har vokst fra med omtrent 60 prosent det siste året. Antallet solgte skjermer basert på OLED vil ifølge Fraunhofer-Gesellschaft være på omtrent 67 millioner i år - omtrent det dobbelte av antall solgte OLED-skjermer i fjor.

I de fleste tilfellene er det snakk om temmelig små skjermer, typisk for MP3-spillere og mobiltelefoner.

OLED-skjermer har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle LCD-skjermer (Liquid Crystal Display). En av de viktigste er at OLED ikke krever bakgrunnsbelysning. Dette gjør at skjermene trekker mindre strøm og at de gjerne gir langt bedre kontrastnivåer, siden diodene kan skrus helt av.

Dessuten ventes det at produksjon av OLED vil bli billigere enn LCD, siden OLED-er kan trykkes på et substrat ved å bruke tradisjonelle blekkstråleteknologier.

Blant ulempene er foreløpig en ganske begrenset levetid og at det organiske materialet ikke tåler vann.

Nå har Fraunhofers institutt for anvendt polymerforskning (IAP) oppdaget enda en ny egenskap ved OLED. Instituttet har utviklet lyssterke OLED-er som også er gjennomsiktige. Dette er blitt gjort mulig ved å benytte en ny type metallelektrode, det polymerlaget som leder elektrisk strøm.

    Les også:

- Clouet for gjennomsiktigheten ligger i lagets struktur. Til nå har de vært for tykke for å slippe gjennom i tilstrekkelig grad. Men hvis man på den annen side gjør laget for tynt, vil den elektriske ledningsevnen og dermed lysstyrken og levetiden bli begrenset, forklarer Armin Wedel ved Fraunhofer IAP i en pressemelding.

Han mener at de nye OLED-ene har en lysstyrke, levetid og effektivitet som er så høy at de første kommersielle bruksområdene er overskuelige.

De nye, gjennomsiktige OLED-ene vil kunne kombineres med LCD-er, noe som blant annet åpner for skjermer med to informasjonslag. Instituttets samarbeidspartner, Optrex Europe, skal allerede ha demonstrert slik hybride løsninger.

Fraunhofer IAP skriver i pressemeldingen at dersom større OLED-overflater blir kontrollerbare i framtiden, vil de gjennomsiktige OLED-ene kunne integreres i laminert glass, for eksempel i frontruten på en bil eller i butikkvinduer, uten at sikten blir særlig forringet. Dette betyr at for eksempel kartinformasjon, speedometer og mye annet kan vises direkte i vinduet, som en form for HUD (Head-Up Display) som er mye brukt i blant annet mange typer fly.

Til toppen