Gjenoppstått tjeneste vekker strid mellom SOL og Origo

Den nye portalen til Spray bruker Origo Index. Alle trodde tjenesten var død og begravet. SOL raser.

Den nye portalen til Spray bruker Origo Index. Alle trodde tjenesten var død og begravet. SOL raser.

Spraystart står følgende å lese: "Spray Index er utviklet i samarbeid med Origo på basis av den norske nettklassikeren Origo Index".

At Origo Index nå vekkes til live, er noe Scandinavia Online (SOL) reagerer sterkt på.

- Vi er i utgangspunktet litt overrasket over at gamle Origo Index tilsynelatende dukker opp. Vi må gjennomgå saken og se hva som har skjedd. Den gangen da Telenor og Schibsted Nett gikk sammen, skulle Origo Index legges ned. Origo hadde ingen anledning til å videreføre denne tjenesten. Den tekniske løsningen ble integrert i Kvasir, slik skulle det være, sier portalsjef Stig A. Waagbø i SOL.

- Hva skjer nå?

- Vi har ikke gjort det ennå, men er inne i en prosess hvor vi skal gå saken nærmere etter i sømmene. Vi får se om dette får rettslige etterspill, men jeg utelukker ikke det, understreker Waagbø.

I Origo avviser Cecilie Norland at de gjør noe ulovlig. Men hun ser at teksten Spray har publisert om Origo Index, kan misforstås.

- Det som skulle stå er at Spray Index er utarbeidet på bakgrunn av ideer og tradisjoner fra Origo Index. Dette er en helt ny tjeneste utviklet fra scratch for Spray, men det er ingen tvil om at vi har brukt kompetansen, ideene og de beste tradisjonene fra utviklingen av Origo Index.

- Origo Index er et merkenavn, men denne tjenesten heter Spray Index. Det er ikke Origo Index som har gjenoppstått, understreker Norland overfor digi.no.

- Hva gjør dere om SOL forfølger denne saken rettslig?

- Til det kan jeg bare si at om de tar rettslige skritt må det bygge på en misforståelse. Vi vil i det lengste tro at når SOL går igjennom Spraystart, vil misforståelsen bli oppklart. Ordet Index er et generelt og greit ord som ikke er beskyttet. Når det gjelder hvorvidt navnet Origo Index er beskyttet, er ikke det et problem, siden denne tjenesten heter Spray Index. Men jeg ser at teksten kan misforstås, sier Norland.

Hun sier også at de kommer til å ta kontakt med Spray for å få endret tekst som beskriver hvordan Spraystart er utviklet.

I SOL gir man tålelig bra skussmål til Spraystart, men de har likevel tro på at SOL vil vinne portalkampen.

- Jeg vil absolutt gi dem ståkarakter, førstesiden er bedre enn forventet. Men portalen er mindre lokal og norsk enn SOL. Vi ønsker konkurrenter velkommer, vi i SOL må jo venne seg til konkurranse på sikt. Men brukerne må velge portal etterhvert, og da tror vi at de vil velge SOL, sier Kirsten C. Idebøen, administrerende direktør i SOL.

- Når man går bakover på nettstedet, er tjenesten ganske grunn i forhold til det vi har å tilby. Det er i stor grad en samling med lenker og det er ikke søketjeneste, såvidt jeg kan se. Alt i alt synes jeg tjenesten er ganske bra, og jeg ønsker dem lykke til , sier Idebøen.

- Har dere planer om å tilby gratis Internett som Spraystart kommer til å gjøre?

- Det er ikke aktuelt i dag, men vi vurderer mye, sier hun hemmelighetsfullt.

Til toppen