Gjør Android-appene klare for «Marshmallow»

Google utgir offsielt Android 6.0 SDK.

Gjør Android-appene klare for «Marshmallow»
Android Marshmallow-statuen er nå på plass utenfor Googles hovedkvarter i Mountain View. Bilde: Google via YouTube

Da Google i mai i år for første gang presenterte det som skal bli neste utgave av Android, ble utgaven bare kalt for Android M. I går ble det endelige kallenavnet avslørt, sammen med versjonsnummeret og et offisielt SDK (Software Development Kit) som utviklere kan bruke til å lage apper som utnytter de nye mulighetene i det kommende operativsystemet.

Bakgrunn: Google viste fram Android M 

Marshmallow

Som kjent så har Google kalt opp de fleste større versjoner av Android etter deserter eller andre søksaker. Android 5.x kalles for eksempel for Lollipop.

Det er nå klart at den neste utgaven, som blir Android 6.0, kalles for Marshmallow. Som man kan se i videoen nedenfor, er en skulptur av denne allerede på plass utenfor Googles hovedkvarter.

Utrulling

Det er ventet at Android 6.0 vil bli utgitt i løpet av september. Betautgaver av Marshmallow har vært tilgjengelige for enhetene Nexus 5, 6, 9 og Player siden mai, så en offisiell utgave av Android 6.0 til disse enhetene vil trolig raskt bli tilgjengelig.

Den relativt åpne utviklingen av Marshmallow bør også ha kunnet bidra til at andre leverandører av Android-enheter allerede har startet tilpasningen av Android 6.0 til en del av sine respektive enheter, slik at brukerne slipper å vente i mange måneder før de kan oppgradere til nyeste utgave.

Det er liten grunn til å tro at billigmodellene og enheter som er mer enn to år gamle (siden lanseringstidspunktet) vil motta en offisiell Marshmallow-oppdatering, men det er håp om at i alle fall noen av de større leverandørene vil tilby Android 6.0 til nyere toppmodeller og middels dyre enheter.

Android Studio: Avduket nytt C++-verktøy for Android 

App-tillatelser

Android 6.0 Marshmallow
Android 6.0 Marshmallow skal kunne gi brukerne bedre kontroll over hva appene får tilgang til, men dette gjelder kun apper som er tilpasset den nye modellen for app-tillatelser. Bilde: Google
Selv om Android 6.0 vil inkludere en rekke nyheter, så er det én funksjonsnyhet som nok er viktigere enn de andre, nemlig den nye modellen for applikasjonstillatelser. Denne gir brukerne langt bedre kontroll over hvilke ressurser en app kan få tilgang til, og må tas i bruk av apper som er rettet mot Android 6.0.

For app-utviklere innebærer dette at de må sikre at appen opptrer «pent» selv om den ikke gis tilgang til alle de ressursene den ber om.

Apper som ikke er utviklet for Android 6.0 og API 23, vil forholde seg til den gamle modellen for applikasjonstillatelser, også i Android 6.0. Det samme gjelder nye apper som installeres på eldre Android-versjoner.

Det er nå mulig å laste opp apper for Android 6.0 til Android Play. Google anbefaler at utviklere av både nye og oppdaterte apper tar i bruk funksjonaliteten for betatesting, som i sommer ble betydelig forbedret.

Les mer: Slik fungerer app-tillatelsene i Android M