Gjør det enkelt å lage nye mobiltjenester

Teleplan håper å komme på verdenskartet med Bricks, en plattform for å utvikle mobile tjenester.

Teleplan håper å komme på verdenskartet med Bricks, en plattform for å utvikle mobile tjenester.

Nordmenn er svært ivrige mobilbrukere, men til tross for raskere nett og mer moderne telefoner, har tilbudet på mobile tjenester på langt nær tatt av.

En av årsakene er dårlig standardisering på telefonisiden, som blant annet innebærer at det koster for mye å utvikle programvare. Flere aktører, blant dem Boss Media, har av den grunn sett seg nødt til å legge ned sin satsing på mobilspill.

Konsulentselskapet Teleplan mener å ha funnet en løsning på problemet. I dag lanserer de en plattform for å utvikle programvare for mobile tjenester, døpt Bricks.

Denne utviklingsplattformen skal gjøre det lettere å få de forskjellige standardene til å spille sammen, ved å bruke Java-versjonen J2ME MIDP 2.0 som fellesnevner. (J2ME er Java 2 Micro Edition, mens MIDP står for Mobile Information Device Profile.)

Omkring 65 prosent av mobiltelefonene i bruk i Norge i dag, støtter MIDP 2.0. I 2008 anslås det at omkring 85 prosent av alle mobiltelefoner i Norge vil støtte MIDP 2.0. 80 prosent av de 2,35 millioner mobiltelefonene som ble solgt i Norge i 2005 støtter MIDP 2.0.

Teleplan vil ta seg betalt for Bricks, etter antall brukere i forhold til lisenser, altså ikke for verken selve bruken av plattformen, eller for trafikken som hver applikasjon genererer.

Direktør for digitale medier i Teleplan, Svein Therkeldsen, anslår til digi.no at omsetningen av Bricks i år kan komme på mellom 50 til 80 millioner kroner, og kan doble seg til 160 millioner kroner til neste år.

Teleplans strategi for Bricks går ut på å knytte til seg partnere. Den første er børsnoterte Hands, forhandler av Microsoft Business Solutions og utvikler av forretningskritiske IT-løsninger. Hands legger Bricks til grunn for en ny tjeneste som skal støtte advokater i deres daglige arbeid, og gi dem kritisk informasjon gjennom mobiltelefonen.

Therkeldsen har store forventninger til Teleplans første Bricks-kunde Finn.no som har brukt plattformen til å tilrettelegge tjenester til mobiltelefoner, tilsvarende dem som tilbys PC-er.

Finns nye mobiltjeneste lar brukerne søke i mer enn to hundre tusen annonser, og gir bilder og beskrivelser på det man søker om, og kart eller flyfoto som viser hvor selgeren holder til.

Man vil også kunne betale varen direkte på mobiltelefonen. Finn har integrert sin løsning videre mot tredjepartsløsninger på betaling via Payex. Det hevdes at Bricks skal gi sikker kommunikasjon med kryptering, og at mobiltelefonen derfor skal fungere som en trygg lommebok.

Til toppen