BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør e-faktura-mottak gratis for bedrifter

E-faktura er enormt besparende, men bare 10 prosent av norske bedrifter bruker det.

30. mai 2008 - 11:23

Det nordiske IT- og logistikkselskapet Itella lanserer en gratis løsning for mottak av e-faktura for norske bedrifter. Tiltaket skal oppmuntre flere til å ta i bruk e-faktura.

Itella peker på at Norge skiller seg ut i bruken av e-faktura i forhold til Danmark, Finland og Sverige: Andelen private brukere er høyest i Norge, mens andelen norske bedrifter som bruker e-faktura er bare ti prosent og lavest i Norden.

Gratisløsningen Itella eInvoice Repository Connection – forkortet eRC – skal kunne enkelt tas i bruk av de fleste norske bedrifter.

Forutsetningen, ifølge leder Jørn-Einard Skjærlund i e2B Forum, er at man forholder seg til standardiserte formater som e2B 3.4. Han betegner løsningen som «et viktig skritt på veien mot økt utbredelse av elektronisk fakturering i det norske bedriftsmarkedet».

e2B er Norges nasjonale standard for e-fakturaer i bedriftsmarkedet.

Leder Arild Haraldsen i NorStella, en organisasjon som arbeider med prosedyreforenkling og «e-business» i næringslivet og mellom næringslivet og forvaltningen, sier at han ser på Itellas løsning som et viktig bidrag til å få norske bedrifter og offentlig sektor til å bruke åpne standarder for elektronisk samhandling.

Itella har en modell for håndtering av e-fakturaer der selskaper har konti i Itellas database, og kan hente e-fakturaer med et åpent grensesnitt.

Gratisløsningen eRC innebærer at den som mottar en e-faktura fra en av Itellas kunder ikke betaler for mottaket. Den utvidede løsningen eRC Plus gjør en i stand til å ta i mot e-fakturaer fra alle avsendere, også dem som ikke er kunde hos Itella. Her er kostnaden 2 kroner per transaksjon, altså betydelig mindre enn porto og papir.

Itella lover også enkel integrasjon mot fakturahåndteringssystemer. En oversikt over Itella-kunder som utsteder e-faktura er lagt ut på efakt.no.

Tjenesten eRC sorterer under det norske Itella-selskapet Itella Information AS. I løpet av sommeren vil det gjennomføres en fusjon mellom Itella Information og Postens informasjonslogistikkenhet. Etter fusjonen vil Itella Information være eid 49 prosent av Posten og 51 prosent av Itella Group som er tidligere kjent som Finland Post.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.