BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør enhver flate om til en «berøringsskjerm»

Microsoft videreutvikler Kinect-teknologien.

OmniTouch-utstyret består av et dybdekamera og en pico-projektor som monteres på skulderen til brukeren.
OmniTouch-utstyret består av et dybdekamera og en pico-projektor som monteres på skulderen til brukeren. Bilde: Microsoft Reseach/ Chris Harrison
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2011 - 12:44

Forskere ved Microsoft Research i Redmond, Washington, har utviklet et system som gjør det mulig å benytte nærmest enhver flate som en beringsskjerm. Dette inkluderer håndflaten til brukeren eller en hvilken som helst vegg.

Systemet kalles for OmniTouch og har undertittelen «Wearable Multitouch Interaction Everywhere». Systemet består av en laserbasert pico-projektor og et kamera fra PrimeSense som kan registrere dybde. Det hele er montert på skulderen til brukeren.

– Dette spesialdesignede kameraet fungerer etter samme prinsipp som Kinect, men er modifisert for å fungere på kort avstand, forteller Hrvoje Benko, en av forskerne som har utviklet systemet. Han sier videre at den projektoren leverer et bilde som alltid er i fokus.

Noe av det som har vært utfordrende med prosjektet er å gjenkjenne fingre og ikke minst å avgjøre når fingrene berører flaten. Det er jo ingen kontakt mellom OmniTouch-enheten og flaten som brukes, utover at flaten belyses av projektoren.

OmniTouch kan projisere og registrere berøringer på mange ulike flater.
OmniTouch kan projisere og registrere berøringer på mange ulike flater.

Spørsmålet er hvor nærme fingrene må være flaten før de anses som en berøring eller et klikk. Forskerne satte til slutt grensen ved én centimeter. De greier også å opprettholde «klikkede» tilstanden under dra-bevegelser.

Forskerne understreker at prototypen ikke er så liten som den kan og bør være. De mener at en framtidig utgave kan være på størrelsen med en fyrstikkeske og enkel å ha på seg, enten som et anheng eller et armbånd.

På denne siden beskriver Microsoft Research også PocketTouch, en berøringsløsning for blant annet mobiltelefoner, som gjør det mulig for enheten å registrere berøringer som gjøres på utsiden av lommen.

Nokia har tidligere presentert en lignende løsning som er basert på radarteknologi.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.