BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør et nytt forsøk med Surface

Microsoft avduket kraftig oppgraderte nettbrett.

Microsofts nye Surface Pro 2, her vist med tastatur (ekstrautstyr), og nye Surface 2. Det er sistnevne som har gjennomgått de største endringene.
Microsofts nye Surface Pro 2, her vist med tastatur (ekstrautstyr), og nye Surface 2. Det er sistnevne som har gjennomgått de største endringene. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2013 - 09:33

Microsoft avduket i går selskapet andre generasjon med nettbrett i Surface-familien. Som tidligere består serien av to hovedmodeller, den Windows 8.1-baserte Surface Pro 2 og den Windows RT 8.1-baserte Surface 2.

Microsoft har altså fjernet «RT» fra den enkleste, ARM-baserte modellen. Spørsmålet er om gjør det enklere eller vanskeligere for forbrukere å forstå at maskinen ikke kan kjøre vanlige Windows-applikasjoner.

Begge produktene er betydelig forbedret på en flere områder. Fortsatt er det 10,6 tommers skjerm som gjelder, men nå har også RT-utgaven fått full HD-oppløsning. Begge modellene har fått en mer avanserte støtte, som kan festes i to ulike vinkler. I Norge kommer begge i salg den 22. oktober.

Den ARM-baserte systembrikken i Surface 2 er oppgradert fra Nvidia Tegra 3 til Tegra 4 (T40), med fire kjerner og klokkehastighet på 1,7 GHz. Dette skal gi mer fart og bedre batteritid. USB-kontakten er oppgradert til USB 3.0. Dessuten er de to kameraene oppgradert fra 1,2 megapiksler i Surface RT til henholdsvis 3,5 og 5 megapiksler i Surface 2. Både tykkelsen og veksten skal være en anelse redusert.

Anbefalt utsalgspris i Norge starter på 3599 kroner for utgaven med 32 gigabyte lagringsplass. Det er noen hundrelapper billigere enn det Surface RT med tilsvarende lagringsplass opprinnelige kostet da den kom i salg i Norge i februar. Surface-brettene skal bare selges gjennom en håndfull forhandlere, inkludert Microsofts egen nettbutikk.

Surface RT har blitt beskrevet som et katastrofalt forlis for Microsoft. Det er derfor modig av selskapet å forsøke på nytt. Men det er først og fremst denne modellen som vil måtte konkurrere mot iPad og en rekke Android-brett i det vanlige nettbrettmarkedet. Det blir tøft for et produkt som bygger på noe nesten ingen ville ha.

Microsoft vil forøvrig fortsatt forsøke å selge ut overskuddslageret av Surface RT til en pris som er 100 dollar lavere enn for Surface 2.

Surface Pro 2

Surface Pro er et produkt som er langt enklere å forstå målgruppen til enn Surface RT/Surface 2. Dette er en renspikket Windows-maskin med nettbrettformfaktor. Denne kan kjøre både nye og tradisjonelle Windows-applikasjoner og er utstyrt med det meste en vanlig bærbar pc er utstyrt med, bortsett fra tastatur, som fortsatt er tilleggsutstyr.

Likevel, heller ikke salget av Surface Pro har vært oppsiktsvekkende høyt så langt.

Den største forskjellen mellom den nye og den forrige utgaven er at den nye er utstyrt med en fjerde generasjons Intel Core-prosessor, en Core i5-4200U. Med denne følger grafikkløsningen Intel HD Graphics 4400. Dette skal gjøre maskinen raskere og forlenge batteritiden med opptil 60 prosent. Nettbrettet kan leveres med lagringsplass i fire ulike størrelser, fra 64 til 512 gigabyte.

Eller er ikke Surface Pro 2 på papiret særlig forskjellig fra forgjengeren. Selv de to 720p-kameraene er identiske.

Anbefalt utsalgspris i Norge starter på 7299 for utgaven med 4 gigabyte RAM og 64 gigabyte lagringsplass. Forgjengeren ble lansert i Norge i slutten av mai og kostet da – med tilsvarende kapasiteter – 6690 kroner. Senere har prisen blitt redusert med omtrent 500 kroner.

Inkludert i prisen for begge de to nye modellene er gratis Skype-telefoni til fasttelefoner i drøyt 60 land i ett år, ubegrenset bruk av Skype WiFi i ett år, samt 200 gigabyte lagringsplass i SkyDrive i to år.

Ingen av de to nettbrettene har støtte for mobilnett, men selskapet har bekreftet at en LTE-utgave av i alle fall Surface 2 vil komme i begynnelsen av 2014.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.