Gjør Firefox raskere, sikrere

Norske utviklere fikk kontrakt for å bedre nettleseren.

RUnit og Bjarne Geir Herland fikk kontrakt med Mozilla.
RUnit og Bjarne Geir Herland fikk kontrakt med Mozilla.

Norske utviklere fikk kontrakt for å bedre nettleseren.

Mozilla er en ikke-kommersiell stiftelse. Likevel tjener de gode penger, blant annet gjennom sitt samarbeid med Google om å inkludere søkefeltet deres i nettleseren Firefox.

Disse pengene går til forbedring av stiftelsens frie programvareprodukter. Noen av kronene drypper også på norske utviklere.

Det lille Bergens-baserte utviklerselskapet RUnit Software kunngjorde tidligere i dag at de har sikret seg langstidskontrakt med Mozilla.

- Javaskriptmotoren i Firefox er en av komponentene vi jobber mye med. Et av fokusområdene er ytelsen, det skal gå fort.

- Det andre går på sikkerhet og det å sørge for at motoren ikke har sårbarheter, sier daglig leder og grunnlegger Bjarne Geir Herland til digi.no.

Denne motoren er døpt TraceMonkey i kommende versjon 3.5 av Firefox, som er ventet klar en gang dette halvåret.

Herland kan dessverre ikke avsløre hva som kommer eller ikke kommer av funksjoner neste utgave. Det er det andre som bestemmer.

- Vi jobber også med nettverksstakken, http, cache og den typen ting. Det betyr at vi utvikler kjernemoduler som brukes til å bygge opp selve nettleseren. Vi jobber ikke med det grafiske grensesnittet (GUI), layout og slikt, fortsetter han.

Herland beskriver seg selv og sine tre kolleger som en gjeng nerder. Selv har han jobbet som utvikler siden begynnelsen av nittitallet.

Jobben de gjør med Firefox plukker de fra Mozillas bugtracker, det vil si løsningen som holder orden på innmeldte feil og ønsker om nye funksjoner og forbedringer.

- Firefox er skrevet i C++, så det går i det programmeringsspråket og ymse verktøy. I tillegg trengs jo også vanlig ANSI C, IDL, JavaScript og slike ting, men det er hovedsaklig C++ vi bruker i Mozilla-sammenheng, forteller han.

Idealistiske nerder

Det er ikke pengene som er den viktigste drivkraften bak arbeidet. Herland svarer bekreftende på spørsmål om han heller er idealist.

RUnit og Bjarne Geir Herland fikk kontrakt med Mozilla.
RUnit og Bjarne Geir Herland fikk kontrakt med Mozilla.

- Vi er ikke IT-konsulenter med slips eller SAP-konsulenter, men heller mer i retning av det folk vil kalle IT-nerder.

Gir økonomisk trygghet

- Avtalen vi har fått med Mozilla er langsiktig og trygg. Det gir oss en sterk grunnfinansiering i disse finanskrisetider. Det gir oss ro.

Hva Mozilla faktisk betaler dem ønsker han imidlertid ikke å gå nærmere inn på.

- Avtalen innebærer at vi jobber for dem på timebasis. Det gir oss en frihet og fleksibilitet der vi styrer vår egen tid.

Kun rom for dybdekunnskap

Selskapet skrev i en pressemelding tidligere på dagen at avtalen med Mozilla gir rom for at de kan ta inn flere utviklere. Dette toner han ned litt ovenfor digi.no.

Han håper ikke jobbsøkere løper ned dørene deres.

- Det er kun plass til nye hvis de kan bidra tungt i Mozilla-sammenheng. Vi kommer ikke til å ansatte noen rett fra en høgskole, for å si det sånn.

- De som er nysgjerrige må bare ta kontakt, men vi kan selvsagt ikke love noe.

    Les også:

Til toppen