JUSS OG SAMFUNN

Gjør gamle mobiler til trær

Røde Kors planter 25 trær i Nord Korea for hver norsk mobil som samles inn.

6. apr. 2009 - 07:24

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): I disse dager innføres det en panteordning for mobiltelefoner. For hver mobil som leveres inn, får Røde Kors midler til å plante 25 trær i Nord-Korea.

Det ligger 4,7 millioner gamle mobiler og støver ned i norske hjem, viser beregninger fra Telenor. Med den nye panteordningen som mobilselskapet nå setter i gang, vil telefoner som er ødelagt bli resirkulert. De som kan repareres, vil bli solgt på bruktmarkedet i Asia. Pengene fra salget skal gå til Røde Kors' treplantingsprosjekt i Nord-Korea.

Høyt mål
Hvis mobilselskapet når målet om å samle inn 70.000 mobiltelefoner, betyr det at mobilpanterne vil bidra til å plante 1,8 millioner trær i Nord-Korea. Trærne plantes som et forebyggende miljøtiltak for å redusere erosjonsfare og gi et mer bærekraftig miljø.

For å gjøre det enkelt å levere inn brukte mobiler, er det installert et eget retursystem i butikker over hele landet. Man kan også gå inn på telenor.no for å bestille en ferdigfrankert returkonvolutt og sende inn brukte mobiler i posten.

Personvernet sikres

Personvernet sikres ved at all data på telefonen slettes, og eventuelle sim- og minnekort som er gjenglemt i telefonen, destrueres.

– Mobiltelefoner inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Det er derfor svært viktig at vi leverer inn gamle mobiler til forsvarlig behandling slik at miljøgifter ikke lekker ut i naturen, sier direktør Ellen Hambro i Statens forurensningstilsyn (SFT).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.