Gjør gigapikselbildene tilgjengelige på weben

Panorama-bilder er nå en ting. Her kan går man minst et par skritt videre.

Gjør gigapikselbildene tilgjengelige på weben

Panorama-bilder er nå en ting. Her kan går man minst et par skritt videre.

De fleste digitale stillbildekameraer har støtte for å lage panoramabilder. Man tar en bilde og får hjelp av kameraet til å plassere motivet for det neste bildet i søkeren. Slik kan man fortsett til man har tatt nok bilder til å dekke 360 grader av omgivelsene.

Men det finnes løsninger for å lage langt mer omfattende bilder.

En av de nye funksjonene i Microsofts Silverlight er det som kalles Deep Zoom. Da får man et oversiktsbilde som man kan zoome seg innover i og stadig se flere detaljer av motivet. Det fine med dette er de som ser på bildet, ikke trenger å laste ned hele det enorme bildet, men de delene som er nødvendig for å vise de utsnittene som til enhver tid vises på skjermen.

Nå er ikke Microsoft først ute med å lansere slike løsninger. Det opprinnelige GigaPan-prosjektet Carnegie Mellon University kunne i 2006 gjøre stort sett det samme. Dette prosjektet ble støttet av NASA Ames Intelligent Robotics Group. Senere har prosjektet fått støtte fra Google, og GigaPan Systems tilbyr nå en slags robot som forenkler fotograferingen av de enorme, sammensatte bildene betydelig.

I august i år ble det mulig for alle å laste opp egne gigapikselbilder gratis på GigaPans nettsted. Disse bearbeides og gjøres tilgjengelige ved hjelp av en Flash-basert applikasjon. De enorme bildene kan også, dersom de inkluderer posisjonsdata, vises i nyere versjoner av Google Earth.

De store bildene kan man sette sammen enten helt manuelt i Photoshop eller tilsvarende, ved hjelp av fritt tilgjengelige verktøy for å lage panoramabilder, eller ved hjelp av GigaPans eget Stitcher-verktøy, som er tilgjengelig for Windows og Mac. Bildene lastes opp med verktøyet GigaPan Uploader. Minimumskravet for bildene er at de må inneholde 50 megapiksler.

GigaPan Imager med kamera
GigaPan Imager med kamera

Med Imager-roboten til GigaPan Systems skal jobben med å fotografere og å sette sammen bildene bli langt enklere. Man forteller roboten hvor ytterpunktene til bildet er, deretter vil roboten automatisk ta de bildene som er nødvendige for å lage det gigantiske panoramaet. Det kan dreie seg om hundrevis eller tusenvis av fotografier, avhengig av hvor stort synsfelt kameraet dekker. Dette er også noe som man må oppgi til roboten.

Foreløpig er Imager-roboten kun egnet for relativt små kameraer. Den selges nå for 279 dollar.

Bildet som er gjengitt nedenfor, er blant de første som ble offentliggjort. Det er tilgjengelig i full størrelse her. Det sammensatte bildet inneholder enormt mye mer detaljer enn det som vises nedenfor, selv om selv det bildet «bare» er på 0,13 gigapiksler.

På nettstedet til GigaPan-prosjektet ligger det en mengde andre bilder, også med norske motiver. Bildene kan også integreres på andre websider ved hjelp av forholdsvis enkel kode, men sørg for tillatelse fra dem som har laget dem.

Til toppen