Gjør halvleder-avfall til solcellepaneler

IBM har funnet en måte å gjøre avfall fra brikkeproduksjon om til solcellepaneler.

Gjør halvleder-avfall til solcellepaneler
Bilde:

IBM kunngjorde i går at de har funnet fram til en ny metode å resirkulere avfall fra produksjon av elektroniske brikker.

Brikker produseres med utgangspunkt i silisiumskiver med en diameter på 300 millimeter. Innimellom må hele skiver kasseres fordi de ikke passerer kvalitetskontrollen.

IBM har funnet en ny og miljøvennlig måte å etterbehandle disse skivene slik at de kan videreforedles av produsenter av solcellepaneler.

Den nye metoden brukes i dag ved IBMs anlegg for halvlederproduksjon i Burlington i delstaten Vermont, og vil snart brukes ved et annet IBM-anlegg, i East Fishkill i delstaten New York. Etter hvert vil også andre halvlederprodusenter gis innsyn i teknologien.

Silisium er sterkt ettertraktet som råvare i solcelleproduksjon. Tilgangen dekker ikke etterspørselen, og solcelleprodusentene er følgelig svært interessert i at silisium som ellers ville gått til spille nå kan resirkuleres.

Ifølge IBM må verdens halvlederprodusenter kassere opptil 3,3 prosent av alle sine silisiumskiver. Med en dagsproduksjon på 250 000 skiver per dag dreier det seg om tre millioner enheter. Av frykt for at uvedkommende skal få innsikt i bedriftshemmeligheter ved å studere kasserte skiver, blir disse stort sett knust og sendt til fyllplasser. IBMs metode fjerner alle halvledermønstrene, og gir skivene en form som produsentene av solcellepaneler kan utnytte direkte.

Bildet under viser prinsippet for prosessen til IBM:

I forhold til vanlig silisium-råvare, sparer produsentene av solcellepaneler fra 30 til 90 prosent energi ved å ty til IBMs resirkulerte silisium. Det reduserer både kostnadene og utslippene av klimagasser, heter det.

    Les også: