BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør hele mobilen til en berøringsskjerm

Nokia viser fram nye konsepter.

Nokia HumanForm har et fleksibelt skall og flere sensorer enn dagens smartmobiler.
Nokia HumanForm har et fleksibelt skall og flere sensorer enn dagens smartmobiler. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2011 - 14:51

Nokia viste i går fram to nye konseptmodeller av mobiltelefoner.

Den ene kalles for GEM. Hele enheten er dekket av en berøringsskjerm som tilpasser seg hvordan brukeren benytter enheten der og da.

– Når du laster en kameraapplikasjon på mobilen din, ser den fortsatt ut som en telefon. Men med GEM,når du laster kameraapplikasjonen, vil hele mobilen se ut som et kamera, forklarer senior designsjef Jarkko Saunamäki, som ledet gruppen som har utviklet GEM.

– Det er ingen standardframtoning. Hvis du spiller mye spill, vil den vanligvis ligne en spillkontroll.

Konseptmodellen Nokia GEM har berøringsskjerm som dekker nesten hele overflaten.
Konseptmodellen Nokia GEM har berøringsskjerm som dekker nesten hele overflaten. Bilde: Nokia

Enheten kan vise bilder som er svøpt rundt hele enheten, eller forskjellig bilde på forsiden og baksiden, for eksempel kartutsnitt med forskjellig målestokk eller zoomnivå.

– Den kalles GEM fordi blankslipte, kostbare stener har flere sider. Dessuten er det et konsept, omtrent som en råedelsten, men trenger å slipes for å bli et virkelig produkt.

I videoen nedenfor demonstreres det at enheten kan vise fram annonser på baksiden mens brukeren ringer, som en motytelse til for eksempel billigere telefonsamtaler.

Mobilen kan også vise 3D-bilder som kan studeres fra alle vinkler. Den har få eller ingen fysiske knapper, men kan vise virtuelle knapper og logoer rundt på hele mobilen.

Den andre konseptmodellen Nokia nå viser fram, kalles for HumanForm. Den har en uvanlig fasong og er bøy- og vridbar. Dette kan brukes både til bedre å tilpasse mobilen til hodefasongen til brukeren, men også som input til mobilen. For eksempel kan mobilen bøyes for å zoome inn eller ut. Hele mobilen skal ha berøringssensorer.

Den skal også gjøre det mulig for brukeren kan føle strukturen i bilder på skjermen. Basert på de fysiske signalene som en kontakt sender ut til det han eller hun ringer, skal mobilen kunne gjengi humøret til den som ringer – kanskje allerede før man svarer.

Nokia har ikke oppgitt hvilke planer selskapet har for disse konseptene. Ofte er det slik at bare enkelte elementer i konseptutgaver er såpass vellykkede at de ender opp i virkelige produkter.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.