TELEKOM

Gjør iPhone billigere i bruk

App kutter opptil 80 prosent av datatrafikken.

4. mai 2011 - 07:52

Smartmobilen kan være svindyr å bruke, særlig i utlandet der avgiftene teleoperatører forlanger ofte er svimlende.

Prisen for å laste ned én megabyte kan i Europa bli femtidoblet når du krysser en usynlig landegrense, ifølge EU-beregninger.

Den prisbevisste har lært seg å skru av dataroaming på reise, men hva når behovet melder seg og du surfe, eller trenger et par kjappe kartoppslag?

I slike tilfeller kan norske Opera Mini være en nyttig nettlesertjeneste, ettersom den komprimerer datatrafikken kraftig.

Krymper opptil 80 prosent

Nå får de konkurranse fra en iPhone-applikasjon, som ikke bare krymper overføringene ved nettsurfing. Den komprimerer også e-post og databruk til andre applikasjoner, deriblant Facebook, kartoppslag i Google Maps og lignende.

Møt nykommeren Onavo. Selskapet med samme navn lover kraftige kutt i datatrafikken; opptil 80 prosent skal kunne spares.

Det hele fungerer etter samme prinsipp som Opera Mini, der datatrafikken inn mot mobiltelefonen blir kraftig komprimert i selskapets serverpark.

I praksis snakker vi om en proxy-server, som i Onavos tilfelle benytter den kraftige infrastrukturen til nettgiganten Amazon.

- Onavo er perfekt for forretningsreisende, folk på ferie og andre som ønsker å holde seg oppdatert med hva vennene gjør. Løsningen fungerer like godt hjemme, oppgir selskapet.

Selskapet oppgir at de snart kommer en tilsvarende app til Android.

Onavo er inntil videre gratis, men det skal innføres en avgift på tjenesten senere. Kostnaden vil da ligge mange ganger under det du faktisk sparer, heter det.

Underveis i installasjonsprosessen legges det inn en ny konfigurasjonsfil på iPhone. Appen byr dessuten på nyttig statistikk over hvor mange megabyte du har spart, også fordelt over de ulike appliksjonene du benytter.

Kan gi tregere surfing

digi.no var i utgangspunktet usikker på om Onavo fungerer med norske mobiloperatører, da appen brukte forholdsvis lang tid på å vise noen faktisk innsparingsgevinst under egen statistikk.

Etter hvert fungerte også dette. På én dag sparte vi 48 prosent av datatrafikken, ifølge programmet. Riktignok ikke mer enn et par megabyte, ettersom vi stort sett utnytter WLAN til databruken, men all monner drar.

Vi spurte også Netcom som på oppfordring testet programvaren. En tekniker kunne bekrefte at dette fungerer her til lands. Vedkommende merket seg imidlertid noe treghet ved surfing.

Vant pris

På fredag vant Onavo prisen for beste oppstartsselskap under konferansen The Next Web i Amsterdam, og hylles blant annet av teknologibloggen TechCrunch som kaller løsningen «en nødvendighet for enhver iPhone-bruker».

Ifølge Onavo er det kun inngående datatrafikk som komprimeres. Samtaler eller utgående datatrafikk, som bilder og filmklipp du måtte dele, omfattes ikke av tjenesten.

IP-telefoni, lyd- eller videostreaming er heller ikke omfattet av tjenesten, selv om det åpnes for slik funksjonalitet på et senere tidspunkt.

Krypterte dataforbindelser over HTTPS, som innlogging til nettjenester, nettbanktransaksjoner og lignende skal ifølge Onavo bli videreformidlet urørt, og omfattes ikke av komprimeringen.

Heller ikke kommunikasjon over trådløst nettverk (WiFi) er omfattet, men i slike tilfeller trenger du vel strengt tatt ikke komprimering.

Personvern

Det knytter seg spørsmål rundt det å dirigere datatrafikken sin gjennom en ukjent aktør, men selskapet forsikrer at dette er helt trygt.

- Onavo tar personvernet ditt svært alvorlig. Vår krympeprosess er helt automatisk og ingen mennesker er involvert i prosessen. Vi verken selger, leier eller leaser ut personlig identifserbar informasjon til tredjepart, med unntak for det som er detaljert i våre retningslinjer for personvern, skriver selskapet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.