FORBRUKERTEKNOLOGI

Gjør iPhone til betalingsterminal

Løsningen til svenske iZettle fungerer uten PIN-kode.

30. mai 2011 - 15:32

Et svensk selskap, iZettle, varsler en løsning for å gjøre en iPhone om til en betalingsterminal. Løsningen skal lanseres i Sverige i juni.

En Youtube-video om iZettle viser det hele.

Du har nettopp fått napp på en annonse om noe du vil selge, og kjøperen dukker opp for å hente det, men uten kontanter.

Ikke noe problem: Du tar fram din iZettle-betalingskortleser, og stikker den inn i din iPhone. iZettle-applikasjonen kommer automatisk fram: Du kiler inn kjøperens bank- eller kredittkort – av den «moderne» typen med brikke, altså et smartkort – og taster inn beløp og valuta.

Neste trinn er at kjøperen autentiserer seg overfor kortet. I en klassisk betalingsterminal skjer det gjennom PIN-kode. I løsningen til iZettle skjer det derimot ved at kjøper «skriver» sitt navnetrekk på mobiltelefonens trykkfølsomme skjerm.

Hvorfor ikke PIN-kode?

iZettle forklarer at de hadde håpet på å kunne bruke PIN-kode, men at PIN-koder ikke er godkjent for betalinger gjennom mobiltelefon eller nettbrett.

Er dette et hinder?

Antakelig ikke. PIN-koder er i utgangspunktet bare en dårlig erstatning for underskrift. Bankene selv godtar signaturer som skrives direkte på egne skjermer i ekspedisjonen. Budfirmaer godkjenner signaturer skrevet på håndterminaler som kvittering for mottatt sending.

For øvrig er kortleseren godkjent av EMVCo, organet som håndterer den globale standarden EMV for smartkort i betalingssystemer. Datahåndteringen er sertifisert PCI Security Standards Council: Det innebærer blant annet at følsom informasjon knyttet til transaksjonen ikke lagres på mobiltelefonen, og at all datatrafikk er kryptert.

Kortleseren er også godkjent av Apple.

I utgangspunktet kan iZettle potensielt dekke et stort behov, ikke bare i transaksjoner mellom kjøpere og selgere av brukte gjenstander. Betalingsterminaler er påkrevd for alle småbedrifter som selger varer og tjenester, og de er blitt en interessant inntektskilde for banker og teleoperatører, i tillegg til Nets og Point og andre som selger dem. Muligheten for å få et alternativ bestående av mobiltelefon med enkelt tilleggsutstyr, virker umiddelbart tiltrekkende. Men bankene må først si «ja».

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.