Gjør ISDN-kort overflødige

Belgiske Topcom har nå kommet med en ISDN-telefon som gjør ISDN-kort i PC-er overflødige. Telefonen tillater også bruk av eldre analogt utstyr. Allerede før den kommer på markedet er telefonen solgt i flere tusen eksemplarer i Norge.

Den nye ISDN-telefonen, Topcom Deskmaster 520 i, er først og fremst beregnet for privatmarkedet. Den skal likevel ha det meste av funksjonalitet som man kan vente av en godt utstyrt ISDN-telefon, blant annet høyttalende toveis kommunikasjon, kortnummer for 100 nummer/navn og alle Euro-ISDN-funksjonene, inkludert presentasjon av nummer, samtale venter og tilbakering ved opptatt. Nå er det heller ikke dette som er det spesielle ved denne telefonen.

Det er nemlig mulig å koble sammen telefonen og en PC ved hjelp en kabel som kobles til en av PC-ens serieporter. Dette gjør det blant annet mulig å koble seg til Internett uten å måtte installere et eget ISDN-kort i PC-en. Ifølge Nils Høgseth ved HaCom, den norske importøren av telefonen, gir dette full hastighet for en ISDN-linje, det vil si 64 Kbps. Men etter hvert vil telefonen kunne oppgraderes ved hjelp av programvare til å håndtere Internett-tilknytning over begge linjene. Dette vil da gi opptil dobbelt hastighet.

I tillegg til å koble seg til Internett, kan kombinasjonen av telefonen og PC-en brukes til datastøttet telefoni (CTI - Computer Telephony Integration). Dette gir brukeren muligheten til å ringe fra PC-en ved hjelp av medfølgende programvare. Systemet kan også brukes sammen med annen programvare med støtte for TAPI (Telephony Application Programming Interface) eller CAPI (Common ISDN Application Interface). Inkludert er også en programvarebasert telefonsvarer.

Telefonen er også utstyrt med en egen analog utgang som gjør at man kan bruke sin analoge faks, telefon eller modem på samme måte som tidligere. Det er mulig å sette over samtaler mellom den analoge utgangen og ISDN-telefonen og ringe internt mellom disse to linjene.

Som nevnt kan programvaren i telefonen oppgraderes for bruk av nye tjenester. Dette gjøres ved først å laste ned programvaren på PC-en, for så å overføre den til telefonen.

Høgseth forteller til digi.no at det er stor interesse for den nye telefonmodellen, ikke minst fra forhandlere. Det er allerede forhåndssolgt flere tusen eksemplarer av apparatet i Norge, til tross for at telefonen ikke kommer på markedet før i slutten av oktober. Den høye etterspørselen skyldes trolig prisen, som ifølge Høgseth er omtrent halvparten av det man ville måtte betale hvis man skulle kjøpe komponentene hver for seg. Forventet utsalgspris er omtrent 2000 kroner inkludert mva.

Telefonen har i den senere tiden blitt testet av Telenor, blant annet mot forskjellige ISDN-sentraler. Høgseth innrømmer at testen viste at det må noen små endringer til, men dette gjelder kun programvaren. Telefonen skal forøvrig ha fått et meget godt resultat i testen.

digi.no vil komme tilbake til med en test av denne telefonen når den blir tilgjengelig på markedet.

Til toppen