Gjør om vanlige bilder til 3D-modeller

Microsoft har publisert en nettjeneste hvor bilder av samme motiv av konverteres om til en 3D-modell.

Gjør om vanlige bilder til 3D-modeller
Bilde:

Microsofts forskningsavdeling annonserte i sommer en teknologi som hadde fått navnet Photosynth. Ved hjelp av denne teknologien kan man ta utgangspunkt et sett med bilder for å lage en tredimensjonal modell av motivet. Blant annet ble det nevnt at man kan generere en slik liten verden ut fra forskjellige bilder av Eiffel-tårnet i Paris. Bildene kan stamme fra mange ulike kilder. Brukeren kan så navigere gjennom 3D-verdenen. Teknologien kan trekke ut data fra tusenvis av bilder.

    Les også:

Hvert bilde blir prosessert ved hjelp av algoritmer for å trekke ut hundrevis av særtrekk, slik som hjørnet på en vindusramme eller et dørhåndtak. Når flere bilder har et felles særtrekk, vil de bli lenket sammen i et slags nett, og finnes særtrekket i mange bilder, kan den tredimensjonale posisjonen regnes ut. Dette tilsvarer måten hjernens dybdeoppfattelse fungerer. Den regner også ut 3D-bilder ved å slå sammen bildene våre to øyne fanger opp. Photosynths 3D-modell består av en vrimmel av punkter som viser hvor særtrekkene i motivet er plassert i rommet.

Microsoft har nå publisert en «technology preview» av Photosynth. Det er snakk om en nettjeneste hvor brukeren kan velge mellom et utvalgt forhåndsdefinerte sett med bilder og navigere i 3D-modellene som er blitt laget ut fra disse. Foreløpig kan ikke brukeren lage 3D-modeller av egne bildesamlinger, og Microsoft har ingen umiddelbar løsning for dette. Det å lage en 3D-modell kan ta flere timer eller dager, men Microsoft jobber med å få ned prosesseringstiden.

Dagens testversjon er tilgjengelig her. Den krever at brukeren har Windows XP eller Vista, Internet Explorer 6 eller 7, samt 3D-kort som helst har DirectX 9-støtte og 128 MB minne eller mer.

Klientprogrammet er basert på en ActiveX-kontroll som er mindre enn 5 MB stor.