Gjør PDA-en til trådløs IP-telefon

Svenske Pocket Presence gjør PDA-en til trådløs IP-telefon. Optimeringshjelp fra Intel har gjort applikasjonen ressurseffektiv.

Pocket Presence AB ble etablert i 2000 som en knopp fra utviklingsselskapet Newmad Technologies AB, og har et samarbeid med andre svenske selskaper med spisskompetanse, blant andre Global IP Sound AB, og har også vært blant de første til å dra nytte av Intels nye optimeringssenter for PDA-programvare. Selskapet beskriver seg som en leverandør av "konvergensprogramvare for trådløs kommunikasjon".

Pocket Presence viste sin applikasjon for trådløs IP-telefoni over 802.11b-forbindelse, "Running Voice IP", på CeBit-messen i Hannover i våres. Selskapet var selv fornøyd over lydkvaliteten og funksjonaliteten, men hadde et viktig problem: Selv på kraftige PDA-er under Pocket PC 2002, kapret IP-telefonen omtrent alt som var av ressurser på den lille klienten.

Teknologisjef Jan Blom mener problemet langt på vei er løst i samarbeid med Intels nystartede optimeringstjeneste Software Optimalization Lab i Kista (se Intel tilbyr gratis tuning av PDA-applikasjoner) der ressursbruken ble halvert slik at IP-telefonien kan fungere som den tilleggstjenesten den er ment å være.

- På kort tid har vi altså fått løst to av våre primære problemer, forklarer Blom til digi.no.

- Nyere Pocket PC-maskiner kan leveres med innebygget trådløst Ethernet, slik at man slipper den omfangsrike og tunge "jakken" som preget de første Compaq iPaq-modellene. Med innebygget trådløs kommunikasjon er de nye maskinene mindre enn forrige generasjon uten jakke, og de nye XScale-prosessorene tilbyr flere muligheter og kraftigere ytelse.

Blom tror at nye, lette og kraftige PDA-er vil appellere til bedrifter og organisasjoner med medarbeidere som ikke arbeider ved pulter, og som kan yte mer dersom de utstyres med små bærbare apparater som tilbyr både tale- og datakommunikasjon.

- Det typiske er at man utstyrer slike medarbeidere med PDA-er, fordi de tilbyr god trådløs datakommunikasjon, god batterilevetid og kan betjenes uten at man må sette seg ned foran et bord. For slike er IP-telefoni i det samme apparatet et verdifullt og funksjonelt tilskudd. Når man først har IP-telefoni, vil dette kunne kombineres med en rekke andre tjenester.
IP-telefonien vil også virke i såkalte IP-soner eller "hotspot", det vil si områder innen hoteller, messelokaler, flyplasser og så videre der det tilbys Internett-tilgang over trådløst Ethernet eller 802.11-spesifikasjonen.

Det er stort utviklingspotensial i dette programmet. Man kan se for seg at kraftige mobiltelefoner vil i framtiden få dataytelse på linje med PDA-er. Man kan tenke seg at de vil kunne kommunisere over både GSM, GPRS, 3G og trådløst Ethernet, og utstyres med regelstyrt intelligens for å bytte mellom nettverk automatisk, avhengig av hva som er tilgjengelig der bærere befinner seg. Med sine kontakter til Intel har Pocket Presence gode muligheter til å følge med i denne utviklingen.

Til toppen