BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør petaflops-maskin til «hyllevare»

Fujitsu satser på å selge 50 i løpet av tre år.

Fujitsu PRIMEHPC FX10 kan skaleres til helt nye høyder.
Fujitsu PRIMEHPC FX10 kan skaleres til helt nye høyder. Bilde: Fujitsu
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. nov. 2011 - 07:39

Verdens kraftigste datamaskin, den japanske K computer, er basert på teknologi fra Fujitsu. Denne uken gjorde selskapet det mulig for alle med behov og nok penger å bestille et system basert på den samme teknologien, men potensielt med enda høyere ytelse.

Produktet som Fujitsu nå lanserer, kalles for PRIMEHPC FX10. Systemet kan leveres med mellom 4 og 1024 racks, som hver har 96 noder bestående av blant annet en 16-kjernes SPARC64 IXfx som Fujitsu selv har utviklet. Prosessoren er klokket til 1,848 GHz. Hver prosessor er tilknyttet 32 gigabyte med minne. Hver prosessor leverer en teoretisk ytelse på 236,5 gigaflops og en energieffektivitet på 2 gigaflops per watt. Mellom nodene benyttes en toveis forbindelse med kapasitet på 5 gigabyte/s i begge retninger.

Den nevnte K computer ble nylig oppdatert med flere rack. De nåværende 864 rackene leverer en teoretisk maksimalytelse på 11,28 petaflops. Men Fujitsu har bygd videre på teknologien, slik at systemet med 1024 racks og 98 304 noder skal ha en teoretisk maksimalytelse på 23,2 petaflops, altså mer enn dobbelt så mye.

Systemene benytter en kombinasjon av direkte vannkjøling og luftkjøling.

Typisk programvareoppsett i Fujitsu PRIMEHPC FX10. <i>Bilde: Fujitsu</i>
Typisk programvareoppsett i Fujitsu PRIMEHPC FX10. Bilde: Fujitsu

Fujitsu vil kunne levere slike systemer fra og med januar 2012. Målet er å selge 50 systemer i løpet av de neste tre årene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.