Gjør Windows 15 ganger så sikker

PC-er oppdatert med SP2 er blitt 15 ganger sikrere, hevder Microsoft-guru, men ikke føl deg for sikker.

PC-er oppdatert med SP2 er blitt 15 ganger sikrere, hevder Microsoft-guru, men ikke føl deg for sikker.

PC-er som er oppdatert med Windows XP SP2 (Service Pack 2) er 15 ganger mindre utsatt for infeksjoner fra noen av de verste formene for skadelig programvare, hevder Microsofts sikkerhetsguru Jason Garms, melder News.com. Garms leder Microsofts avdelingen for bekjempelse av skadelig programvare.

Dette har selskapet funnet ut etter interne analyser av SP2s prestasjoner, oppdateringen av Windows XP som ble sluppet i august.

    Les også:

Dette ser jo ut som en gladnyhet, men man kan neppe dermed anta at oppdaterte versjoner av Windows nå er 15 ganger sikrere enn for et år siden. Skadelig programvare blir nemlig ofte laget spesifikt for å utnytte nye sårbarheter etter hvert som de oppdages og det lages sikkerhetsoppdateringer for dem.

En PC som ennå ikke er oppdatert med SP2 vil dermed ofte mangle forsvar mot alle de nyeste formene for skadelig programvare, gjerne fra lenge før SP2 ble lansert i august.

Garms sammenligner en oppdatert PC med en som ikke er oppdatert. Hadde han istedenfor sammenlignet trusselbildet mot en oppdatert PC med SP1 for ett år siden med en oppdatert PC med SP2 i dag, ville forbedringen sannsynligvis vært mindre.

Garms har dessuten valgt ut 20 ormer han mener er blant de verste, og testet mot disse, og dette er ikke nødvendigvis representativt for hele trusselbildet.

Men selv om Windows ikke har blitt 15 ganger sikrere over tid, er dette er likevel svært relevant informasjon for bedrifter eller privatpersoner som ennå ikke har oppdatert sine PC-er med SP2. Flere undersøkelser har vist at denne gruppen er svært stor, og deres systemer kan virkelig være langt mer utsatt.

Garms trekker særlig frem auto-oppdatering av sikkerheten som et fremskritt i SP2. Innen dager etter at Microsoft gir ut en ny patch er flertallet av SP2-maskiner nå beskyttet, sier han.

Garms røpte også at Microsoft planlegger en enterprise-versjon av sitt verktøy for bekjempelse av spionprogramvare, som nå er tilgjengelig i betaversjon fra selskapets nettsider. Han hevdet også at spionprogrammer kan være ansvarlige for så mye som en tredjedel av alle gangene Windows krasjer.

Dette anslaget er basert på tilbakemeldinger Microsoft får fra brukere som godtar å sende informasjon til Microsoft etter systemkrasj. Et slikt vindu med spørsmål om å sende informasjon kommer da automatisk opp når systemet startes opp igjen.

Nå er det ikke nødvendigvis spionprogramvaren som forårsaker krasjet, men minst en tredjedel av maskinene som gir slike tilbakemeldinger har spionprogrammer installert, ifølge Garms.

Til toppen