Gjør Word tilgjengelig for synshemmede

OOXML kombinert med åpen kildekode gir synshemmede Word-brukere lesehjelp.

Gjør Word tilgjengelig for synshemmede

OOXML kombinert med åpen kildekode gir synshemmede Word-brukere lesehjelp.

Microsoft Office er verdens desidert mest utbredte kontorstøttepakke, og tekstbehandleren Word er verdens mest brukte tekstbehandler.

Nå forteller Microsoft at de lanserer ny programvare som skal gjøre det lettere for synshemmede og blinde å lese dokumenter.

I samarbeid med Daisy-konsortiet har de laget en tilleggsmodul for Word Xp, Word 2003 og Word 2007 som gjør det mulig å lagre Office Open XML-baserte tekstfiler i Daisy XML-formatet.

Dette formatet er grunnlaget for DAISY-standarden som blinde og synshemmede over hele verden bruker for å lage og lese navigerbart multimedieinnhold.

- Den nye «Lagre som Daisy»-funksjonaliteten for Microsoft Word fjerner barrierer for millioner av mennesker med synshemninger, sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge.

I følge World Health Organization (WHO) og World Blind Union er det mer enn 160 millioner mennesker i verden som enten er blinde eller har andre alvorlige synshemninger.

- All informasjon i Word-format kan nå enkelt gjøres tilgjengelig i Daisy-formatet, noe som gjør at blinde og svaksynte får tilgang til informasjonen, sier Arne Kyrkjebø, leder for produksjonsseksjonen i Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB), i en pressemelding.

«Lagre som DAISY» ble utviklet i et åpent kildekodeprosjekt med Microsoft, Sonata Software og DAISY-konsortiet (Digital Accessible Information SYstem) som deltakere.

Word-brukere kan laste ned programvaretillegget her.

I tillegg er nå også den nyeste versjonen av DAISY Pipeline tilgjengelig for nedlasting. DAISY Pipeline gjør brukerne i stand til å konvertere DAISY XML-filer til formatet DAISY Digital Talking Book (DTB). Den kan lastes ned her.

Etter et kontroversielt ja i Norge, og en tilsvarende opphetet diskusjon internasjonalt, ble OOXML godkjent som ny ISO-standard tidligere i vår. Nå er Microsoft opptatt av å fremme åpenheten det innebærer, og Microsofts kommunikasjonsdirektør drar frem at bruken av Office Open XML er i ferd med å bli tatt i bruk av forskjellige applikasjoner som kjører på plattformer som Linux, Mac OS og Palm OS, i tillegg til Microsoft's Windows.

Microsoft har også sørget for å legge ut kildekoden for programmet som konverterer fra OOXML til Daisy på SourceForge, slik at alle som ønsker det kan bruke den til å lage sine egne konverteringsverktøy. Kildekoden kan lastes ned her.

Til toppen