Gla'tall fra Intel

Databransjen kan se ganske lyst på 1999 - kvartalstall fra Intel viser at PC-salget og det asiatiske markedet er på vei opp.

Med sin størrelse og lederposisjon gir resultatene fra Intel en pekepinn for utviklingen i resten av databransjen. Mikroprosessorprodusenten omsatte for hele 56,3 milliarder kroner i fjerde kvartal og tjente 14,8 milliarder kroner i perioden. Og omsetningen vokser like raskere som fortjenesten - henholdsvis 17 prosent og 18 prosent.

Dette er gode nyheter for databransjen som har vært preget av Asia-krisen og synkende vekst i PC-salget. Men selv om denne trenden nå ser ut til å ha snudd for Intel, advarer selskapet med at første kvartal vil medføre sin vanlige sesongmessige oppbremsing, forteller amerikanske nyhetsmedier.

Intel-tallene overrasket amerikanske analytikere som hadde trodd at de sterkt fallende PC-prisene skulle gi et større utslag for Intel. PC-prisene falt dramtatisk i løpet av 1998, særlig i USA, noe som førte til at stadig flere produsenter valgte å kjøpe prosessorer fra Intels konkurrenter AMD og Cyrix.

De to konkurrentene har sendt Intel ned til en tredjeplass i det det sterkt voksende markedet for PC-er til under 1000 dollar (7400 kroner). Fra en andel på 62 prosent er Intels andel redusert til 28 prosent, bak AMD (37 prosent) og Cyrix (30 prosent), skriver Wall Street Journal.

Totalt sett har Intel likevel klart å holde stand finansielt gjennom en todelt strategi: For å konkurrere med AMD og Cyrix lanserte Intel i fjor billig-prosessorserien Celeron, og til tross for at snittprisen på PC-er faller for tredje året på rad har Intel klart å kompensere for dette ved å selge mer av sine raskeste "Xeon"-prosessorer. Intel opplyser nemlig at snittprisen på prosessorene de selger har steget fra 210 dollar i fjerde kvartel i 1997 til 221 dollar i 1998.

I tillegg til lavere PC-priser og Asia-krisen, ble Intel rammet av at blant andre IBM og Compaq tidligere i år hadde bygd opp for store lagre, noe som førte til lavere etterspørsel og "brannsalg" på gamle modeller. Asia er derimot blitt et lyspunkt for Intel - mange bedrifter rundt Stillehavet ser ut til å investere friskt i IT. Asia står i fjerde kvartal for 21 prosent av omsetningen til Intel mot 17 prosent i 1997 før Asia-krisen startet.

Dessuten skal Intel ha klart å redusere sine kostnader på mange områder. Ett av disse tiltakene er overgangen til enda finere kretsteknologi, noe som gir flere prosessorer fra de samme råmaterialene. Den amerikanske prosessorgiganten ser derfor lyst på 1999, til tross for vedvarende økonomisk turbulens i mange land.

Intels optimisme skyldes blant annet at analysebyrået IDC tror at PC-prisene vil flate ut i løpet av året og at salget vil vokse med 13 prosent i løpet av 1999, mot 11 prosent i 1998. Analyseavdelingen til den store japanske investeringsbanken Nomura spår en vekst på 15,4 prosent, men mener PC-salget bare steg 9,5 prosent fra 1997 til 1998.

Til toppen