Glade for UMTS-tap

Eierne i de tre konsortiene som ikke fikk tildelt UMTS-konsesjon, er nærmest likegyldige til om UMTS-fristen blir utsatt eller ikke. Ingen har lenger tro på at det blir bygd fire UMTS-nett, og alle utrykker lettelse for at man tapte kampen.

Administrerende direktør i Bane Tele, Trygve Tamburstuen, sier Bane Tele ikke vil vise noen interesse for en eventuell frigjort lisens. Bane Tele deltok i Orange Norges mobilkonsortium der blant andre også Schibsted inngikk.

Tamburstuen sier det har vært en dramatisk utvikling i løpet av de siste fire-fem månedene.

- Vi vil ikke reflektere over dette i dag, sier han.

Bane Tele-direktøren mener at GSM-frekvenser heller ikke er like interessant lenger, ettersom verdien på frekvensene ble redusert vesentlig ved at det ikke ble fordelt frekvenser sammen med UMTS-frekvenser.

Tamburstuen, som tidligere blant annet har arbeidet med å etablere mobilselskapet NetCom, sier han ikke har noen tro på at det blir etablert fire UMTS-nett i Norge.

- Jeg tror maksimalt det vil eksistere to nett den 1. desember i år. Det kan nok komme tre, men da har det nok skjedd strukturelle ting i mellomtiden.

Han tror den vesentlige kostnaden for nye mobiloperatører er det det koster mye å skaffe seg kunder.

Tamburstuen sier at Bane Tele ikke har lagt alle mobilplaner i skuffen og ser på muligheten for å starte som tjenestetilbyder eller virtuell operatør.

- Vi har revurdert situasjonen og har fått et helt annet konkurransebilde.

Men Tamburstuen utelukker at Bane Tele ser seg tjent med å kjøpe seg inn i UMTS-konsortier som Broadband Mobile. - Jeg tror ikke det er aktuelt for oss å reagere dersom fristen for UMTS utsettes, sier administrerende direktør i Tele 1 Europe, Pål E. Vegard. - Historien i ettertid har vist at våre kalkyler var mest korrekte.


Han sier at markedet bør være fornøyd dersom det blir bygd fire UMTS-nett, men legger til at han slett ikke er sikker på at dette skjer.

- Jeg er redd for forsinkelser. Telenor vil bygge, som de har sagt, en utvidet kapasitet der UMTS bygges i de mest interessante områdene. Det samme kommer NTC til å gjøre.

- De to nye tilbyderne av mobilnett vil skvises av de to etablerte på termineringsprisene og få diktert priser på roaming. Da får du en vanskelig investeringssituasjon, mener Vegard.

Selv om Tele 1 Europe, ifølge Vegard, bare tilsynelatende tapte kampen om UMTS, er han på de to nye operatørenes vegne opptatt av at de blir gitt konkurransedyktige priser. Hvis ikke får hans eget selskap bare to nett å velge mellom i Norge.

- Det gir ingen konkurranse, bare duopol, sier han.

Til toppen