Gladtall fra Microsoft

Bortsett fra at EU-boten halverte økningen i nettoresultat.

Gladtall fra Microsoft
Steve Ballmer, chief executive officer of Microsoft Corp., speaks during the Qualcomm Inc. keynote address at the 2013 Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, U.S., on Monday, Jan. 7, 2013. The 2013 CES trade show, which runs until Jan. 11, is the worlds largest annual innovation event that offers an array of entrepreneur focused exhibits, events and conference sessions for technology entrepreneurs. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images Bilde: All Over Press

Microsoft publiserte i går sine tall for kvartalet ut mars, regnskapsårets tredje. Omsetningen økte med 18 prosent til 20,5 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal i fjor. Driftsresultatet økte med 19,4 prosent til 7,61 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt økte med 18,5 prosent til 6,06 milliarder dollar.

Uten EU-boten på 733 millioner dollar ville nettoresultatet økt med 33 prosent til 6,79 milliarder dollar.

Omsetningsøkningen betyr at Microsoft bryter trenden fra regnskapsårets første halvår, der omsetningen falt med 2,1 prosent.

Ifølge Bloomberg er nettoresultat større enn analytikerne hadde ventet. Omsetningen var som ventet. Observatører gir toppsjef Steve Ballmer erkjennelse for kostnadskontroll.

Windows-avdelingen, Microsofts nest største, økte omsetningen med 23 prosent til 5,7 milliarder dollar, og driftsresultatet med 16 prosent til 3,46 milliarder dollar.

Det er to forklaringer til at Windows øker med 23 prosent i samme kvartal som pc-salget faller med 14 prosent.

Den ene er at en stor del av omsetningen i praksis skjedde i forrige kvartal, men kunne først bokføres i inneværende kvartal: Regnskapsregler hindrer Microsoft – og programvareleverandører generelt – fra å bokføre omsetning av produkter som ennå ikke er levert.

Den andre forklaringen er at mye av Windows-omsetningen i kvartalet var til bedrifter som oppgraderte egne pc-er til Windows 7 heller enn å kjøpe nye.

Microsoft peker på at om man jevner ut Windows-omsetning i tråd med når brukere betalte, er Windows-omsetningen flat i kvartalet, trass i det sviktende pc-salget. Sammenlikner man Windows-salget i regnskapsårets første ni måneder med tilsvarende periode i forrige regnskapsår, får man en økning i Windows-omsetningen på 4,1 prosent. Det tyder på at Windows-omsetningen i hele regnskapsåret vil øke med mindre enn det.

Det er uansett et poeng at kvartalet bryter med trenden i de to foregående kvartalene, der Windows-omsetningen falt med 5 prosent sammenliknet med første halvår i forrige regnskapsår.

Microsoft Business Division, det vil si kontorpakken Office, opplevde en omsetningsøkning på 8,2 prosent til 6,32 milliarder dollar i kvartalet, og en tilsvarende økning i driftsresultat, det vil si 8,1 prosent til 4,1 milliarder dollar.

Her er Microsoft i ferd med å gjennomføre en overgang til ny forretningsmodell: Markedsføringen fokuserer primært på Office 365 som selges som månedsabonnement. Avdelingens omsetning falt med 6,3 prosent i regnskapsårets to første kvartaler. Omsetningsøkningen tyder på at Office-oppgraderingen i februar og mars er i ferd med å slå an.

«Server and Tools», det vil si servervarianten av Windows samt serverapplikasjoner og utviklerverktøy, opplevde akselerert vekst i kvartalet.

Omsetningen økte med 11,2 prosent (mot 8,8 prosent i første halvår) til 5,04 milliarder dollar. Samtidig økte lønnsomheten: Driftsresultatet spratt 17,4 prosent opp, til 1,98 milliarder dollar. Her var økningen 10 prosent i første halvår.

«Entertainment and Devices» – med blant annet spillkonsollen Xbox og den hybride enheten Surface (midtveis mellom pc og nettbrett) – økte omsetningen med 56 prosent til 2,53 milliarder dollar.

Avdelingen har snudd fjorårets driftsunderskudd på 228 millioner dollar til et overskudd på 342 millioner dollar. Microsoft oppgir ikke salgstall for Surface. Ikke-navngitte interne kilder sier til Bloomberg at det er solgt rundt 500 000 Surface RT og 400 000 Surface Pro.

«Online Services» fortsetter å blø, men driftsunderskuddet er kraftig redusert, fra 480 millioner dollar til 262 millioner dollar. Reduksjonen i driftsunderskuddet har akselerert de siste kvartalene. Omsetningen økte med 18 prosent – i takt med hele selskapet – til 832 millioner dollar.

Microsofts tallpresentasjon ble ledet av finansdirektør Peter Klein, som samtidig kunngjorde at han trer tilbake etter fire år i jobben.

Klein sa han trekker seg for å få mer tid med familien, og at hans etterfølger vil tre til i løpet av noen uker. Han oppga ingen navn, men sa at Microsofts neste finansdirektør vil rekrutteres internt.

Les mer om: