Gleder seg over Regjeringen og ODF

Norges åpen kildekode-miljø roser Regjeringens vedtak om dokument-formater.

Gleder seg over Regjeringen og ODF

Norges åpen kildekode-miljø roser Regjeringens vedtak om dokument-formater.

Både Elektronisk Forpost Norge (EFN) og NUUG (norsk Unix brukergruppe) uttaler seg positivt om Regjeringens vedtak om åpne dokumentformater. Vedtaket påbyr ODF, PDF og html i alle statlige tjenester innen 1. januar 2009.

    Les også:

– Bruk av åpne standarder gir alle aktører like konkurransevilkår, og

sikrer at informasjon kan tas vare på for framtiden, heter det i en e-post fra Petter

Reinholdtsen, leder i NUUG.

I en e-post fra Thomas Gramstad, betegnes ODF-vedtaket som en «gladmelding».

Reinholdtsen mener ODF er et spesielt godt valg, siden det er en åpen standard, vedtatt av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO, og kan brukes av flere kontorpakker.

– ODF kan også håndteres av Microsoft Office takket være en utvidelse fra Sun. Utvidelsen fungerer med Microsoft Office- og Windows-utgaver fra de siste 10 årene. Microsoft har også laget en tilsvarende utvidelse, men den er ikke like godt integrert i menyene til MS Office, skriver Reinholdtsen.

Reinholdtsen mener også det er feil at Open XML (også kalt OOXML) er standardformatet til Microsoft Office 2007.

– Det stemmer ikke at Microsoft Office 2007 bruker ECMA OOXML som sitt standardformat. Filene som lages av MS Office 2007 har flere avvik i forhold til ECMA OOXML, og kan dermed ikke leses eller skrives av systemer som forsøker å følge spesifikasjonen ECMA OOXML. Jeg skriver forsøker å følge, da spesifikasjonen er så mangelfull at det ikke lar seg gjøre å implementere den slik den er skrevet i dag. Den er full av referanser til oppførsel som ikke er beskrevet i spesifikasjonen.

Reinholdtsen viser til to referanser der manglene ved spesifikasjonen og Microsofts holdning til Ecma belyses nærmere: The Formula for Failure og About maintenance of MSOOXML.

Til toppen