Gleder seg over Telenors VDSL-satsing

NextGenTel ser fram til forbedret kvalitet på kobbernettet.

Gleder seg over Telenors VDSL-satsing

NextGenTel ser fram til forbedret kvalitet på kobbernettet.

Etter å ha gjennomført pilottester med VDSL-teknologien i Norge over en periode på omtrent ti år, kunngjorde Telenor i går at selskapet nå satser på en bred lansering. Startskuddet går den 1. februar i år og i løpet av året skal tjenesten gjøres tilgjengelig for 800 000 husstander i Norge.

Den største bredbåndskonkurrenten til Telenor i Norge er NextGenTel. Selskapets markeds- og informasjonsdirektør, Morten Ågnes, mener at Telenors satsing på VDSL er gode nyheter også for NextGenTels kunder.

NextGenTel har nemlig tilbudt VDSL (eller aller helst VDSL2) i to år allerede. Men en av utfordringene ved VDSL-teknologien er den begrensede rekkevidden sammenlignet med for eksempel ADSL, ikke minst dersom kvaliteten på kobberkablene er dårlig.

– Teknologien er spesielt utsatt for signaltap og lavere båndbredde jo lengre det er mellom telefonsentral og husstand. Vi tilbyr i dag ikke VDSL på abonnentlinjer over 800 meter, skriver Ågnes i et blogginnlegg.

Morten Ågnes, direktør for marked og informasjon i NextGenTel.
Morten Ågnes, direktør for marked og informasjon i NextGenTel. Bilde: NextGenTel

– Når netteieren Telenor nå endelig satser på å selge VDSL i egen regi, betyr det at de kommer til å forbedre kapasitet og kvalitet i kobbernettet for å tåle de høyere hastighetene. De vil i tillegg etablere nye sentralpunkter nærmere brukerne, for å kunne tilby VDSL til flere, skriver Ågnes.

Som partner til Telenor vil NextGenTel også kunne etablere sitt eget utstyr i den forbedrede nettstrukturen og dermed levere høyere hastigheter over kobbernettet til flere kunder enn i dag.

Med en kabellengde på opptil 800 meter fra telefonsentralen leverer NextGenTel i dag VDSL2 med en hastigheter på 30/5 megabits per sekund. Innenfor 500 meter tilbys 40/20 megabit per sekund. Månedsprisen ligger på mellom 500 og 600 kroner.

Telenor skal tilby hastigheter på opptil 40/10 megabit per sekund, men har foreløpig ikke offentliggjort hva dette vil koste.

    Les også:

Til toppen