UTVIKLING

Glem både Flash, Silverlight og Java

Metro-versjonen av Internet Explorer 10 får ingen pluginstøtte.

Ingen plugins i Metro-utgaven av Internet Explorer 10.
Ingen plugins i Metro-utgaven av Internet Explorer 10.

Internet Explorer i Microsofts smartmobilplattform, Windows Phone 7, har ingen støtte for plugins som Flash, Silverlight eller Java, selv om svært mye annet systemet er basert på Silverlight.

Nå er det klart at det samme vil være tilfellet i det nettbrett-tilpassede skallet til Windows 8, Metro.

I et blogginnlegg utgitt av Windows-sjef i Microsoft, Steven Sinofsky, skriver sjefen for Internet Explorer, Dean Hachamovitch, at opplevelsen som plugins tilbyr i dag, ikke passer godt sammen med nettleserbruken i Metro og moderne, HTML5-basert web.

– Pluginfri kjøring av Metro-tilpasset IE forbedrer batteritiden i tillegg til sikkerheten, påliteligheten og personvernet til konsumenter. Plugins var viktige tidlig i webens historie. Men weben har kommet langt siden da med HTML5. Å tilby kompatibilitet med tidligere plugin-teknologier vil redusere, i stedet for å forbedre, forbrukeropplevelsen av å benytte brukergrensesnittet i Metro-stil, skriver Hachamovitch.

Microsoft frykter ikke at dette vil gi brukerne en mangelfull opplevelse når de surfer på nettet. Selskapet har analysert pluginbruken på de 97 000 største nettstedene i verden. 62 prosent av disse benytter Flash, men ifølge Hachamovitch tilbyr av dem som benytter Flash til video, også reserveløsninger basert på HTML5.

Ifølge Microsoft er det svært få nettsteder som benytter noen annen pluginteknologi enn Flash. Av de nettstedene selskapet har analysert, dreier det seg om mellom 2,50 og 2,75 prosent. Et stort flertall av disse benytter pluginteknologi bare i forbindelse med én kontroll.

Nå er det ikke slik at nettbrett eller andre maskiner som i framtiden utstyres med Windows 8, vil være låst til Metro-utgaven av Internet Explorer. Dersom man klikker på «Use Desktop View»-knappen i nettleseren, vil man bli vist den ordinære utgaven av Internet Explorer 10 i stedet. Dermed skal brukerne fortsatt kunne benytte for eksempel eldre, webbasert forretningsapplikasjoner som avhenger av støtte for blant annet ActiveX-kontroller.

Det mest overraskende ved dette er kanskje at enda en av Microsofts toppsjefer forteller offentlig at plugins som selskapets egen Silverlight, er gårsdagens teknologi.

Den første til å fortelle at om en pågående fraksjonskrig mellom Silverlight-miljøet og IE-miljøet i Microsoft, var Scott Barnes, en tidligere produktsjef i Microsofts Silverlight-team. Påstandene ble raskt avvist av Scott Guthrie, som regnes for hovedperson bak Silverlight, men som senere i stor grad har fått nye arbeidsoppgaver i Microsoft. Det at Barnes ikke lenger jobbet i Microsoft da han kom med påstandene, gjorde at mange ikke regnet dem som troverdige. Men det Hachamovitch nå skriver, bekrefter i stor grad Barnes' påstander.

I et intervju et par måneder senere, fortalte Bob Muglia, som da var president for Microsofts Server and Tools Division, at selskapet hadde endret sin strategi knyttet til Silverlight som en kryssplattform-teknologi, og at på det tidspunktet først og fremst var en utviklingsplattform for Windows Phone. Dette førte til mye opphisselse ut utviklingsfellesskapet til Microsoft. Dagen etter måtte Muglia gå ut og kunngjorde at Silverlight fortsatt er viktig for Microsoft. For virkelig å roe nervene til utviklerne, kom Microsoft i allerede begynnelsen av desember i fjor med en presentasjon av nyheten som vil komme i Silverlight 5. En måned senere ble det klart at Muglia skulle slutte i Microsoft, noe han riktignok først gjorde i juli i år.

Fortsatt er ikke Silverlight 5 utgitt, men en lanseringskandidat ble gjort tilgjengelig i begynnelsen av september. Den opprinnelige kunngjøringen lovet lansering i år.

Et annet spørsmål er hva Microsoft kommer til å gjøre med sitt eget Silverlight-innhold. Det aller meste av videoer selskapet gir ut, inkludert videostrømmene fra Build-konferansen som arrangeres denne uken, krever at brukeren har plugget Silverlight til nettleseren. Dersom selskapet mener alvor, må det i framtiden også tilby dette uten krav til plugins.

Nevnte Scott Barnes kom forøvrig med noen nye betraktninger om både Silverlight, Windows 8, Metro og Blend denne uken, riktignok i Flash-format. Så får hver og en avgjøre om han virker troverdig, eller om han bare er en negativt innstilt eks-ansatt.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.